Hlavní obsah

Normální ženy budou bez šance vítězit, varuje právník v kauze atletky Semenyaové

Praha

Jedna z nejsledovanějších atletických kauz posledních let zřejmě konečně spěje ke svému rozuzlení. Příští týden proběhne u Mezinárodní sportovní arbitráže slyšení v případu Caster Semenyaové, neporazitelné půlkařky, jejíž právo startovat mezi ženami však bývá často zpochybňováno.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Caster Semenyaová během Kontinentálního poháru v Ostravě.

Článek

Jaká je aktuální situace? Dvojnásobná olympijská vítězka mohla v loňské sezoně závodit bez omezení. Vyhrála všechny závody včetně Kontinentálního poháru v Ostravě, vylepšila si osobní rekordy na 400 i 800 metrů, kde už se přiblížila letitému světovému maximu Jarmily Kratochvílové na méně než jednu sekundu.

Od listopadu mělo začít platit pravidlo, podle něhož na tratích od 400 metrů po míli budou atletky s přirozeně vyšší hladinou testosteronu moct závodit jen po hormonální léčbě, která jeho hodnotu sníží. Pak ale platnost pravidla mezinárodní federace IAAF odložila na konec března.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Příspěvek sdílený Caster Semenya (@castersemenya800m),Úno 13, 2019 v 9:10 PST

Šlo o šalamounský verdikt, protože Semenyaová v hale stejně nezávodí a federace může počkat na verdikt arbitráže CAS, na kterou se jihoafrická atletka obrátila. Ta už jednou rozhodla v neprospěch IAAF v podobné kauze indické sprinterky Dutee Chandové.

Na základě tohoto rozhodnutí z roku 2015, které CAS odůvodnila nedostatečnými důkazy o zvýhodnění sportovkyň s vyšší hladinou testosteronu, mohly atletky s tzv. hyperandrogenismem závodit dál.

Při léčbě nedominovala

Semenyaová čelí pochybám o svém pohlaví od zisku prvního světového titulu v Berlíně 2009. V době, kdy platilo pravidlo o nutnosti držet hladinu testosteronu v daných mezích, nebyla tak dominantní, byť stále dokázala vítězit.

Teď začíná bitva právníků nanovo. Ostatně ani vědci a experti na sexualitu nejsou ve svých názorech zajedno. IAAF dál trvá na svém přístupu ke sportovcům s tzv. DSD, tedy odlišným pohlavním vývojem (Differences of Sexual Developement).

„Pokud mají (sportovci s DSD) varlata a mužské hladiny testosteronu, získají stejný nárůst velikosti a síly kostí a svalů i navýšení hladiny hemoglobinu, jako když muži procházejí pubertou, což jim dává výhodu oproti ženám,“ píše IAAF ve svém aktuálním prohlášení.

„Proto je nutné pro férovou soutěž mezi ženami, aby atletky s DSD snížily svoji hodnotu testosteronu na ženskou úroveň,“ potvrdila federace své stanovisko.

Experti se neshodnou

Právník IAAF Jonathan Taylor v rozhovoru pro Daily Mail varoval před následky případného rozhodnutí ve prospěch Semenyaové. „Potom transgender sportovci a lidé s DSD budou dominovat stupňům vítězů, získávat finanční prémie a ženy s normální hladinou testosteronu nebudou mít šanci vítězit,“ říká Taylor.

Na druhou stranu Katrina Karkazisová, expertka z Yaleovy univerzity, obviňuje IAAF, že se snaží vytvořit vlastní definici pohlaví na základě chybných domněnek o biologii a pohlaví. „Je to nepodložené a kruté, živení této diskriminace může způsobit další škody,“ tvrdí.

Souhlasíte, aby Caster Semenyaová a další atletky s vyšší hladinou testosteronu mohly závodit se ženami?
Ano
3,9 %
Ne
96,1 %
Celkem hlasovalo 5861 čtenářů.

Reklama