Hlavní obsah

Děsivé svědectví jamajského atleta: Doktor mi řekl, že jsem na trati zemřel

Praha

Byla to chvíle, na kterou nikdy nezapomene. A stejně tak nikdo z přihlížejících fanoušků a atletů. Jamajský běžec Kemoy Campbell během únorového závodu na 3000 metrů Millrose Games v New Yorku bez zjevné příčiny zkolaboval. Podle lékaře ho od smrti dělily jen sekundy.

Foto: Sport.cz

Jamajský běžec Kemoy Campbell během únorového závodu na 3000 metrů Millrose Games v New Yorku bez zjevné příčin zkolaboval

Článek

Jeho úkol byl jasný. Jako vodič měl Campbell nastolit favoritům závodu vhodné tempo tak, aby měli vše připravené pro zaběhnutí kvalitního času. To se mu také dařilo.

Pak však přišel děsivý moment, který udělal z výsledku závodu zcela nepodstatný fakt. Osmadvacetiletý atlet se bez viditelné příčiny zřítil k zemi, kde zůstal bezvládně ležet.

Okamžitě mu byla poskytnuta lékařská pomoc, srdce jamajského atleta se však zastavilo. Pomocí defibrilátoru se povedlo přivést běžce zpět k životu a dopravit ho do nemocnice.

"Ze závodu si na nic nevzpomínám. Když jsem se v nemocnici probudil, nevěděl jsem, kde jsem ani kdo jsem. V bezvědomí jsem byl dva dny. Až potom mi doktor oznámil, že jsem měl srdeční zástavu a v podstatě jsem zemřel. Byl to šílený moment," řekl pro BBC jamajský běžec.

Jamajský alet nebyl pojištěn

Campbellovým problémům však není konec. Ani po sedmnácti dnech v nemocnici a řadě testů totiž nejsou lékaři schopni zjistit, co za selháním srdce stálo.

A další špatná zpráva následovala. Jamajčan totiž neměl pojištění ani finance na to, aby nákladnou zdravotní péči uhradil. Přítelkyně závodníka tak založila konto, na které sbírá peníze na léčbu.

S příspěvkem 50 tisíc dolarů (asi 1 milionu korun) již pomohl jeden ze sponzorů závodu - společnost Reebok.

Jaká bude další Campbellova budoucnost, jasné není.

"Kdyby to záleželo na mně, rozhodně bych se chtěl vrátit na dráhu. Ale doktoři mi řekli, že bych měl počkat a absolvovat další testy. Budu se jejich radou řídit," dodal jamajský atlet.

Reklama

Související témata: