Hlavní obsah

Nejrychlejší Čechy vyprovodily legendy. Přijdou skoro po půlstoletí o rekord?

Praha

Není v české atletice staršího rekordu v mistrovských disciplínách. V roce 1972 zaběhlo na olympiádě v Mnichově kvarteto Jaroslav Matoušek, Juraj Demeč, Jiří Kynos, Luděk Bohman na cestě za čtvrtým místem na 4x100 metrů čas 38,82 s. Atletická esa začátku 70. let se na čele českých tabulek vyhřívají už přes 46 let, ale nebránila by se tomu, aby je někdo konečně překonal. A tak nechali do své štafetové kuchyně nahlédnout i sprinterské následovníky.

Foto: Ivana Roháčková

Sprinterské legendy a současnost. Nahoře zleva Jaroslav Matoušek, Luděk Bohman, Petr Utěkal, Jiří Kynos a Ladislav Kříž, pod nimi zleva Zdeněk Stromšík, Jan Veleba, Jan Jirka, Dominik Záleský a Pavel Maslák.

Článek

V úterý po poledni vyrazili na dlouhou cestu do Japonska nejrychlejší Češi současnosti. Na Světových štafetách v Jokohamě by měli běžet v sestavě Zdeněk Stromšík, Dominik Záleský, Jan Veleba, Jan Jirka. A v ideálním plánu figuruje i útok na letitý národní rekord.

„Věřím, že máme na to ho překonat,“ ujišťuje český rekordman na stovce Zdeněk Stromšík. A věří jim i sprinterská skupina, která pod vedením kouče Leopolda Lázničky rok před mnichovskou olympiádou vyhrála i mistrovství Evropy v Aténách.

Foto: ČAS - Eduard Erben

Čeští sprinteři při odletu do Jokohamy. Zleva Jan Jirka, Zdeněk Stromšík, Jan Veleba, Dominik Záleský, Pavel Maslák.

„Říkali, že je na čase, abychom to skoro po padesáti letech zlomili,“ popisoval Stromšík pondělní setkání na pražské Julisce. Z legend chyběl jen Juraj Demeč, přijel i Ladislav Kříž, jenž byl členem zlatého aténského kvarteta, a další výborný sprinter Petr Utěkal.

Ze současné elity dorazil také Pavel Maslák, jenž bude v Jokohamě náhradníkem do sprinterské štafety a bude se soustředit na tu čtvrtkařskou.

„Vyprávěli nám, jak tehdy trénovali a trávili spolu hodně času. Neměli tolik příležitostí jezdit do teplých krajin na soustředění, ale o to víc se štafetě věnovali, až z toho byl ten jejich skvělý čas," popisoval Stromšík setkání.

Foto: Ivana Roháčková

Unikátní sprinterská sešlost na pražské Julisce. Zleva Petr Utěkal, Luděk Bohman, Jiří Kynos, Ladislav Kříž, Jaroslav Matoušek, Zdeněk Stromšík, Jan Veleba, Jan Jirka, Dominik Záleský a Pavel Maslák.

Současná generace se rekordu z roku 1972 nejvíce přiblížila v rozběhu loňského mistrovství Evropy v Berlíně na dvanáct setin (Stromšík, Veleba, Jirka, Maslák), i letos seběhání a předávkám věnovala dvě soustředění. „To je pro nás zásadní. Čím více společných tréninků, tím větší jistota a menší pravděpodobnost, že se něco pokazí,“ líčil Stromšík.

Proti rychlým časům trochu hraje brzký termín štafetového podniku. „Ale všichni jsme trénink přizpůsobili, abychom byli už teď v dobré formě,“ ujišťuje Stromšík.

Češi nejprve zamíří do japonského Kóči, ve středisku vybraném Českým olympijským výborem absolvují aklimatizační kemp a pak se přesunou do Jokohamy.

Půjde i o Dauhá

Na akci, kterou v prvních třech edicích hostilo bahamské Nassau, půjde i o nominaci na podzimní mistrovství světa v Dauhá. Postoupí vždy deset nejlepších kvartet, Češi obsazují obě nejkratší štafety a mužskou čtvrtkařskou.

„Myslím, že je reálné se na mistrovství světa dostat. Štafety jsou specifické, někdo to může pokazit, spadne kolík, někdo nemusí být tak brzo ve formě,“ vypočítává Stromšík.

Štafety bývají i přehlídkou originálních choreografií při nástupu na plochu. „Já jsem rozený showman, tak něco vymyslím,“ vtipkuje spíše flegmaticky působící sprinter. „Předpokládám, že to bude dílo společné improvizace asi pět sekund předtím, než nás tam pošlou,“ odhaduje.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články