Hlavní obsah

V Ostravě jako na Kubě. Dorazil muž, kvůli němuž mění stadiony

Ostrava

Přišel k doskočišti vítkovického stadionu, na krku řetězy, v nose i uchu náušnici. Kubánský letec mezi dálkaři Juan Miguel Echevarría se pousmál, když viděl, jak malý kousek dělí čáry vyznačené v písku. Bílá byla na úrovni jeho loňského rekordu Zlaté tretry 866 cm, červená u světového maxima Mikea Powella 895 cm.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Kubánský dálkař Juan Miguel Echevarría v Ostravě.

Článek

Není mnoho atletů, kteří by mohli říct, že se kvůli nim přestavoval stadion. Ale když dvacetiletý Kubánec vloni ve Stockholmu šokoval skokem dlouhým 883 cm (s podporou větru 2,1 m/s, těsně přes povolenou hranici), dopadl na samý konec doskočiště.

A tak organizátoři před letošním mítinkem začali více než sto let starý Olympijský stadion upravovat a doskočiště zvětšili. „Jenže pak tam byla hrozná zima a nic jsem neukázal,“ oklepal se Echevarría při vzpomínce na promrzlý Stockholm.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kubánský dálkař Juan Miguel Echevarría během atletického mítinku Zlatá tretra 2018 v Ostravě.

To v Ostravě určitě neprochladne, teploty přes 25 stupňů jsou mu mnohem bližší. „To mi sedí, jako u nás na Kubě,“ rozesmál se.

I letos už má za sebou jeden nevídaný let. V březnu v Havaně mu vítr o síle 3,3 m/s pomohl dostat se až na 892 cm! Větší vzdálenost překonali za jakýchkoliv podmínek jen Powell a další Kubánec Iván Pedroso.

Rekordu se chce přiblížit

„Bylo to v závěru zimní přípravy, vůbec jsem takový skok nečekal. Počítal jsem tak maximálně s 860 centimetry,“ přiznává. Z mítinku odešel zraněný a do formy se teprve pozvolně dostává. V neděli v Rabatu už vyhrál výkonem 834 cm.

„Ještě nejsem v optimální formě, ta by měla přijít až na podzim při mistrovství světa v Dauhá. Ale určitě chci skočit dál než v Rabatu a aspoň se přiblížit rekordu mítinku,“ slíbil na ploše stadionu. „A já ti budu fandit, ať ho překonáš. Budu sedět támhle u sektoru,“ s úsměvem reagoval vedle stojící Jihoafričan Luvo Manyonga.

Původně měl být úřadující mistr světa ve čtvrtek Echevarríovým soupeřem, po zranění z Rabatu, kde ho od sektoru odnášeli na nosítkách, ale bude jen divákem.

V Ostravě byl i na vyšetření, při chůzi po stadionu kulhal. „Nemělo by to být vážné, dva tři týdny klidu by měly stačit,“ věří. Kvůli zdravotním potížím se z Tretry odhlásili i evropský rekordman na 400 m překážek Karsten Warholm z Norska a oštěpařský mistr světa Johannes Vetter z Německa. Vstupenky na mítink jsou ještě v prodeji.

Reklama