Hlavní obsah

Naděje roste, Hejnová upřednostnila tým. Zachrání se Češi?

Michal OsobaPrávo
Aktualizováno

Vždy byli týmem na hraně evropské elity. Sestupové chmury v superlize střídaly postupové oslavy v druhé nevyšší soutěži, až při posledním ročníku mistrovství Evropy družstev předloni v Lille se čeští atleti dokázali mezi smetánkou udržet. Povede se to i letos v Bydhošti? Úkol je to dvojnásob náročný, i když po týmové poradě české šance mírně vzrostly.

Foto: John Sibley, Reuters

Zuzana Hejnová se v Bydhošti představí na své parádní trati.

Článek

Zatímco dosud stačilo pro udržení ve dvanáctičlenné superlize deváté místo, teď se bude elitní skupina zužovat na osm týmů. Z dvanácti jich tak letos pět sestoupí, udrží se sedmička, kterou doplní vítěz první ligy. „Pohybujeme se na hraně, bude to hodně tvrdé. Musí se skoro všechno povést, abychom zůstali, ale s tím cílem tam jedeme,“ říká Jan Netscher.

Bývalý tyčkař se sice oficiálně ujme role šéftenéra až v září, ale Tomáš Dvořák už se rozhodl do Polska necestovat, a tak Netschera čeká ostrá premiéra.

Česká nominace na ME družstev
MUŽI
100 m: Veleba, 200 m: Maslák, 400 m: Šorm, 800 m: L. Hodboď, 1500 m: Holuša, 3000 m: Friš, 5000 m: Zemaník, 4x100 m: Veleba, Jirka, Záleský, Hampl, Maslák, 4x400 m: Maslák, Šorm, Tesař, Müller, Desenský, L. Hodboď, 110 m př.: J. Sýkora, 400 m př.: Müller, 3000 m př.: Kovář, výška: Heindl, tyč: Kudlička, dálka: Vondráček, trojskok: Vodák, koule: Staněk, disk: Bárta, kladivo: Hájek, oštěp: Vadlejch, náhradník: F. Sasínek.
ŽENY
100 m: K. Seidlová, 200 m: Pírková, 400 m: Vondrová, 800 m: Mezuliáníková, 1500 m: Mäki, 3000 m: Chlebíková, 5000 m: Stewartová, 4x100 m: K. Seidlová, Pírková, Domská, Bendová, Jiranová, Koudelová, 4x400 m: Vondrová, Petržilková, Hofmanová, Pírková, Mezuliáníková, 100 m př.: Koudelová, 400 m př.: Hejnová, 3000 m př.: Sekanová, výška: Sajdoková, tyč: Maláčová, dálka: Kučerová, trojskok: Maštalířová, koule: Červenková, disk: Staňková, kladivo: Šafránková, oštěp: Šedivá.
ČT sport vysílá přímé přenosy v pátek od 18.50 do 21.30, v sobotu od 15.50 do 20.05 a v neděli od 14.50 do 19.00.

Podle přihlášek se český tým pohybuje okolo osmého místa, o sedmičku by mohl svést souboj se Švédskem. Citelné ale mohou být absence několika opor. Zranění doléčují dálkař Radek Juška i oštěpařky Barbora Špotáková s Nikolou Ogrodníkovou, ze sprinterské štafety vypadl nemocný Zdeněk Stromšík.

Několik bodů mohla český tým stát i rošáda na 400 metrů, kdy hladkou trať měla běžet překážkářka Zuzana Hejnová, naopak překážky majitelka limitu pro MS na čtvrtce Lada Vondrová. Jenže na poslední chvíli došlo ke změně.

„Po poradě s reprezentačním koučem, vedením výpravy a trenérkou jsem se rozhodla, že budu závodit ve svojí disciplíně. Potřebujeme každý bod a na překážkách budu usilovat o vítězství. Tohle mistrovství je týmové, takže jsem připravená týmu pomoci,“ prohlásila dvojnásobná mistryně světa.

Předloni v Lille dokázali z českých reprezentantů vyhrát oštěpaři Špotáková a Vadlejch, koulař Staněk a běžec Holuša, kromě Špotákové se všichni představí i letos. V dálce, trojskoku a vrhačských disciplínách mají při ME družstev všichni tři pokusy, nejlepší kvarteto ještě čtvrtý.

Jak dopadnou čeští atleti na mistrovství Evropy družstev v Bydhošti?
Skončí do sedmého místa a udrží se.
44,1 %
Skončí na horším než sedmém místě a spadnou.
55,9 %
Celkem hlasovalo 388 čtenářů.

Reklama

Související témata: