Hlavní obsah

Powell touží opět zpeněžit neporazitelnost

OSLO/PRAHA

Být neporazitelný neznamená v atletickém světě jen dobrý pocit. Na nepřetržité šňůře triumfů se dá dobře vydělat. Jamajský sprinter Asafa Powell se o tom přesvědčil už vloni, kdy díky šesti vítězstvím na mítincích Zlaté ligy vydělal téměř čtvrt miliónu dolarů jen z celkového jackpotu seriálu.

Foto: internet

Asafa Powell

Článek

A mužská stovka je i letos zařazena mezi disciplíny, v nichž se dá útočit na miliónovou kořist. Powellova loňská bilance byla fenomenální: dvanáct startů proměnil ve dvanáct vítězství a deset časů pod deset vteřin. Celkem jeho série neporazitelnosti čítá už 22 závodů, pokud nebudeme do statistik počítat diskvalifikaci pro ulitý start na sklonku loňské sezóny v japonské Jokohamě.

Letos už načal podobnou cestu, když před dvěma týdny na mítinku v Bělehradě zvítězil časem 9,97 s – desetivteřinovou hranici extatřídy pokořil už pošestadvacáté v kariéře. Ale se špičkovou konkurencí se popasoval v tomto roce poprvé až v pátek večer, na premiérové zastávce Zlaté ligy v norském Oslu. Přesto však vyhrál, jako jediný stlačil svůj čas pod deset vteřin (9,94).

Teprve v těchto dnech se ukáže, jestli se čtyřiadvacetiletý Powell dokázal po zdravotních problémech z úvodu sezóny dostat do loňské formy, v níž dvakrát vyrovnal svůj vlastní světový rekord z Atén 9,77 s. Konkurence mu neubývá, ale roste. Po dopingové aféře sice odešel ze scény Justin Gatlin, ale sprinterská velmoc USA jej okamžitě dokázala nahradit. Nové americké hvězdy se jmenují Tyson Gay a Walter Dix.

Sebevědomí Powellovi nechybí

Prvně jmenovaný už dokonce letos běžel lepší čas než je Powellův světový rekord, ale zápis do historie mu odvál o něco silnější vítr, než je povoleno. Dixe, držitele letošního nejlepšího výkonu ze Sacramenta 9,93 s, se zatím Powell obávat nemusí, jednadvacetiletý student ještě podle amerických pravidel na profesionálních mítincích běhat nesmí.

Jamajčan si tak velmi dobře uvědomuje, že je pro něj prioritou boj se soupeři, nikoliv s časem. „Nebudu zklamaný, když nebudu běhat světové rekordy. Hlavním cílem je pro mě mistrovství světa, ale doufám, že se mi podaří i vyhrát všech šest mítinků Zlaté ligy, i když to bude hodně těžké,“ říkal na tiskové konferenci před Bislett Games. Na triumf na velké světové akci totiž Powell stále čeká, proto upíná svoji pozornost k japonské Ósace, kde se bude od 25. srpna do 2. září bojovat o světové tituly.

Powell nemá hvězdné manýry některých sprinterských hvězd, ale sebevědomí mu nechybí. „Jsem teď nejrychlejší muž na světě. Nikdy jsem o sobě nepochyboval, vždycky chci vyhrát,“ nastínil svoji filozofii.

Reklama

Související témata: