Hlavní obsah

Rekordmanka Čeplaková byla pozitivně testována na EPO

PAŘÍŽ

Halová světová rekordmanka v běhu na 800 metrů Jolanda Čeplaková měla pozitivní dopingový test na zakázanou hormonální látku EPO. Třicetiletou slovinskou atletku ve středu suspendovala Mezinárodní atletická federace (IAAF) a hrozí jí dvouletý zákaz startů.

Článek

Čeplaková se podrobila mimosoutěžní zkoušce 18. června v Monte Carlu, kde žije. Přítomnost erythropoietinu, který pomáhá zlepšovat okysličování krve, v jejím těle potvrdila už i analýza kontrolního vzorku B.

Atletka, jež se připravuje na víkendové mistrovství Slovinska v Nové Gorici, jakékoli dopingové provinění odmítla. "Rozhodně musím dementovat, že bych si někdy brala zakázané látky. Budu se ze všech sil snažit dokázat v této záležitost svou nevinu," řekla Čeplaková agentuře STA s tím, že o celém případu prakticky nic neví. "Moje jediné informace o této kauze jsou ze zprávy na internetové stránce IAAF," dodala běžkyně, jež je členkou komise atletů IAAF.

Čeplaková zaběhla světový rekord v hale v roce 2002 ve Vídni při triumfu na mistrovství Evropy. Ve stejném roce pak vyhrála i mistrovství Evropy pod širým nebem. Na olympiádě v Aténách před třemi roky získala bronz.

Reklama