Hlavní obsah

Atlety čeká Last minute hon na limity pro Ósaku

PRAHA

Buď předvedou svůj nejlepší výkon v sezóně, nebo budou muset sledovat mistrovství světa jen u televize. Hned několik atletů se chystá na poslední chvíli vtěsnat do požadovaných nominačních kritérií pro Ósaku. Před startem sezóny doufal šéftrenér Václav Fišer až ve 30 českých účastníků šampionátů, momentálně jich je bez zraněného Ptáčka 21. O rozšíření výpravy se bude bojovat především na dvou hlavních frontách – v Bangkoku a v Táboře.

Foto: archiv

Tyčkař Štěpán Janáček

Článek

Thajská metropole hostí Univerziádu. V pátek a v sobotu se o potřebných 805 cm pokusí Štěpán Wagner a Roman Novotný. Zejména druhý jmenovaný už 8 metrů měl několikrát nadosah.

V Táboře se zítra představí početná ekipa „skorolimitářů“. Boj se čeká v tyči. Zatím má letenku Michal Balner za 560 cm, ale pokud ho přeskočí Štěpán Janáček nebo Jan Kudlička, pojede ten nejlepší. Jen pokud by někdo překonal A-limit 570 cm, posune do Japonska i kolegu s B-limitem. „Nejprve budou kluci zkoušet 561 a když se to povede, šli by na 570. Ale vztahy ve skupině to neovlivní, bojují za svou kůži,“ líčí tyčkařský kouč Boleslav Patera. Vrátit do ósacké sestavy se v Táboře může oštěpař Jan Syrovátko, jehož přehodil Miroslav Guzdek, zdolat 60 m zkusí Jarmila Klimešová.

Mítink v Loughborough si pro poslední útok na limit vybral překážkář Petr Svoboda. „Po závodech v Göteborgu jsem měl něco se stehnem, ale snad je to jen větší koňar. Teď už jsem zkoušel náběhy na překážku a šlo to,“ říká. „Trenér mi počítal, že mám letos průměr kolem 13,70, bohužel mi to v žádném závodě neulítlo,“ mrzí překážkáře, jenž potřebuje čas 13,62 s.

Blízko limitu je i trojskokanka Martina Darmovzalová, ta se vydá v neděli do Švýcarska. „Bude záležet na soupeřkách i na tom, jaký bude sektor,“ nechtěla předem odhadovat své šance skokanka, která se včera v deštivém Ústí představila v dálce. Naopak mílař Michal Šneberger po obnovení svalového zranění už start na MS vzdal.

KOLIK JIM CHYBÍ K LIMITU:
P. Svoboda (110 m př.)0,02 s
Š. Janáček (tyč)1 cm
M. Darmovzalová (trojskok)4 cm
R. Novotný (dálka)7 cm
J. Kudlička (tyč)11 cm
J. Syrovátko (oštěp)15 cm
J. Klimešová (oštěp)62 cm

Reklama

Související témata: