Hlavní obsah

Koronavirus je připravil o vrchol. Reakce českých atletů? Naštvání i úleva

Ostrava

Přišli o vrchol sezony, k němuž se mnozí upínali, ze dne na den se jim změnily priority. Také čeští atleti se museli srovnat s ročním odkladem halového mistrovství světa v Nan-ťingu, které si vynutila epidemie koronaviru v Číně. Na startu sezony v době verdiktu Světové atletiky měli limit splněný koulař Tomáš Staněk a čtvrtkařka Lada Vondrová.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Kvalitní trio českých mílařek (zleva) Simona Vrzalová, Kristiina Mäki a Diana Mezuliáníková bude mít jeden z vrcholů sezony na středečním mítinku Czech Indoor Gala v Ostravě.

Článek

Pavel Maslák je halovým králem čtvrtky, od roku 2014 vyhrál pod střechou tři světové šampionáty v řadě. Jenže čtvrtý zatím nepřidá, přitom právě své oblíbené hale do jisté míry obětoval loňskou sezonu, když předem ohlásil, že podzimní světový šampionát v Dauhá vynechá.

„Mrzí mě, že teď nebudu titul obhajovat,“ vzkázal ve videu pro Top Athletics z JAR. Po návratu má v plánu starty na dvou mítincích a domácím šampionátu.

„Snažím se to brát pozitivně, mám víc času na přípravu na olympiádu a můžu být s rodinou,“ přemítal otec půlroční dcery Mii. Právě delší čas na trénink směrem ke hrám v Tokiu je pro atlety jediným benefitem odloženého šampionátu.

„Formu teď musíme prodat na mítincích a mistrovství republiky a pak máme o tři týdny navíc na přípravu,“ kvituje sprinter Zdeněk Stromšík. „Mně je třiatřicet, moc halových mistrovství světa před sebou nemám, tak jsem nadšený nebyl,“ přidává druhý z držitelů českého rekordu na stovce, Jan Veleba.

Po pozdním šampionátu v Dauhá už předem část světové špičky cestu do Číny neplánovala. „Věděla jsem, že hala bude trochu vybrakovaná, a kdo by na šampionát jel, měl by šanci na dobrý výsledek. Tak jsem z rozhodnutí byla zklamaná, i když ze zdravotního hlediska bylo správné,“ líčí mílařka Diana Mezuliáníková.

„Mně se spíš ulevilo,“ vtipkovala Simona Vrzalová, vracející se po zranění. Nejen pro ni tak bude jedním ze zimních vrcholů středeční mítink Czech Indoor Gala v Ostravě.

Reklama