Hlavní obsah

Létající superstar! Trénoval už v plenkách, teď ohromil svět

Praha

V době, kdy atletika po rozlučce sprinterského esa Usaina Bolta hledá nové hrdiny a po odkladu halového světového šampionátu kvůli epidemii koronaviru přišla o vrchol sezony, se jí zrodila nová hvězda. I když si doma ve Spojených státech ještě ani nemůže koupit pivo na oslavu, už se nesmazatelně zapsal do historie. Teprve dvacetiletý Armand Duplantis, od soboty výkonem 617 cm světový rekordman ve skoku o tyči.

Foto: Slawek Kowalski, ČTK/AP

Švéd Armand Duplantis slaví světový rekord v polské Toruni.

Článek

Ještě nosil plenky, když se v americkém Fayetteville proháněl po bytě a s atrapou tyče skákal na doskočiště z matrace. Vzor měl doma, jeho tatínek Greg byl na přelomu 80. a 90. let špičkovým tyčkařem s osobním rekordem 580 cm, atletické geny měl i po švédské mamince Heleně, která se vedle volejbalu věnovala sedmiboji.

Jenže u Armanda, kterého tatínkův italský kamarád překřtil na Monda a ta přezdívka mu už zůstala, nešlo o krátké vzplanutí. V sedmi letech už v opravdovém sektoru překonal 233 cm, což je dodnes neoficiální světový rekord této věkové kategorie. Ty mu ostatně patří každý rok od sedmi do třinácti let.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

WORLD RECORD!!! #borntofly

Příspěvek sdílený Mondo Duplantis (@mondo_duplantis),Úno 8, 2020 v 1:09 PST

V patnácti ale přišlo nelehké rozhodování. Před cestou na dorostenecký světový šampionát do Kolumbie musel zvolit, jestli bude reprezentovat vlast své matky, nebo otce, kteří ho společně trénují. Rozhodl se pro maminčino rodiště, a tak se po soutěži tyčkařů hrála švédská hymna.

K dorosteneckému titulu přidal juniorský, v sedmnácti už překonal otce, v osmnácti vládl dospělým v Evropě, když v Berlíně ohromil výkonem 605 cm.

Vloni na mistrovství světa v Dauhá přidal stříbro, letos v hale předvedl další obrovský posun. „V Dauhá jsem byl ještě velký tlustý studentík. Žil jsem studentským životem i o pátečních a sobotních večerech a nelituju. Ale teď se věnuju atletice naplno,“ ujišťuje student Louisianské státní univerzity.

V Düsseldorfu ještě 617 cm těsně shodil rukou. Ráno před mítinkem v polské Toruni dostal od světového rekordmana Renauda Lavillenieho zprávu s přátelským šťouchnutím: „Přeju ti dobrý den. Ale zase ne moc dobrý.“ Lavillenie zrovna závodil v Rouen, když se dozvěděl, že o rekord přišel.

„Čekal jsem to. Jestli může skočit i 620? Určitě. Bubka taky ve své éře mohl skočit mnohem výš,“ připomněl svého předchůdce, jenž preferoval zlepšování rekordu po centimetrech.

Ostatně i legendární Ukrajinec přispěchal s gratulací. „Blahopřeju Armandovi i jeho rodičům. Je skvělé, že atletika má takové talenty. Hodně štěstí a posuň se ještě výš,“ napsal Sergej Bubka. Duplantis má šanci naplnit jeho výzvu hned tuto v sobotu v Glasgow.

Reklama