Hlavní obsah

Plány musel kvůli koronaviru zahodit. Ale víru český šampion neztratil

Ostrava

Zákeřný koronavirus změnil plány většině české atletické elity, ale nejcitelnějším zásahem byl roční odklad halového mistrovství světa pro hvězdného čtvrtkaře Pavla Masláka. A to hned z několika důvodů.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Pavel Maslák při startu štafety na halovém mistrovství ČR v Ostravě.

Článek

S trenérem Daliborem Kupkou si vytvořili dlouhodobý plán. Poté, co Maslákova výkonnost v letních sezonách začala mírně klesat a havířovský drak v sobě těžko hledal drajv, s nímž zazářil třeba před sedmi lety v Moskvě pátým místem na mistrovství světa, rozhodli se pojmout loňskou sezonu netradičně. Aby si Maslák psychicky odpočinul, zaměřili se na dvoustovku, světový šampionát v Dauhá obětovali a sezonu předčasně ukončili.

Cíle byly jasné. Hala, která je na čtvrtce dlouhodobým Maslákovým hájemstvím, a zejména jeho třetí olympijský start na hrách v Tokiu. Proto český rekordman spolu s tréninkovým parťákem Patrikem Šormem zůstal na soustředění v Jihoafrické republice až do půlky halové sezony, aby vyladil formu na šampionát v čínském Nan-ťingu, kde mohl útočit na unikátní čtvrtý titul halového mistra světa v řadě.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Pavel Maslák z Dukly Praha, vítěz halové čtvrtky na mistrovství ČR v Ostravě.

Jenže 29. ledna dorazila jobovka o odložení šampionátu i na jih Afriky. „My se o tom už bavili předtím, že zrušení asi hrozí. Když to potvrdili, tak nám s Patrikem proběhlo hlavou, že jezdit do Afriky bylo zbytečné,“ vybavuje si čerstvě 29letý Maslák.

Po návratu zvládl dva mítinky a domácí šampionát, s vítězným časem 46,12 s je letos nejrychlejší v Evropě. Ale za tabulky se medaile nedávají, Maslák navíc přišel o šanci pobrat výraznou porci bodů do rankingu, z něhož povede cesta na olympijské hry do Tokia.

Podle nového systému se dá kvalifikovat na vrcholný sportovní podnik jednak splněním přísného limitu, který má u čtvrtkařů hodnotu 44,90 s. Tak rychle běžel Maslák naposledy v roce 2014. Druhým způsobem je bodový žebříček, který zohledňuje předvedené výkony, ale i umístění a kvalitu soutěží. Započítávají se dva výkony z haly, nejvýše hodnocené mělo být samozřejmě halové mistrovství světa.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Tátova největší fanynka 😍😊 2.den mistrovství ČR 🏃🏽‍♂️ . . #father #dad #daddy #daddysgirl #love #raceday

Příspěvek sdílený NELLA • MASLÁK (@nella_maslak),Úno 23, 2020 v 3:22 PST

„Ale časy, které jsem naběhal, jsou pořád docela dobré,“ namítá Maslák, jenž bude mít šanci na kvalitní výkon ještě v pátek při mítinku v Norsku pořádaném světovým šampionem na čtvrtce překážek Karstenem Warholmem.

Celkem se do Tokia nominuje 48 čtvrtkařů, Maslák byl v poslední verzi žebříčku (před domácím šampionátem) 42. „Přes to všechno, halová sezona mi ukázala, že je možné se na olympiádu kvalifikovat,“ věří Maslák.

Ostatně i volnější loňský rok, který mu ještě zpříjemnilo narození dcery Mii, má svůj efekt. „Na trénincích jsem se cítil mnohem líp než vloni. I když jsme se na rychlost přes zimu nesoustředili, paradoxně jsem byl i rychlý, tak věřím, že se to projeví taky v létě,“ doufá.

V půlce dubna zamíří Maslák na další soustředění do Afriky, první letní start by měl přijít 22. května na Zlaté tretře. „A kdyby vyšla i nějaká Diamantová liga, bylo by to super,“ dodává s výhledem na nejštědřeji bodované mítinky.

Reklama

Související témata: