Hlavní obsah

Dálkař Lawson uspěl s odvoláním proti dopingovému trestu

Dálkařský vicemistr světa z roku 2017 Jarrion Lawson může znovu závodit. Sportovní arbitráž CAS zrušila čtyřletý distanc, který dostal loni za doping. Pětadvacetiletý Američan uspěl s obhajobou, že nález metabolitů anabolického steroidu trenbolonu v jeho vzorku z června 2018 zavinilo kontaminované hovězí maso.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Dálkařský vicemistr světa z roku 2017 Jarrion Lawson může znovu závodit.

Článek

Lawson, který na univerzitě úspěšně závodil i ve sprintech na 100 a 200 metrů, měl pozastavenou činnost od srpna 2018. Provinění odmítal a arbitři se přiklonili na jeho stranu.

"Panel CAS usoudil, že je pravděpodobnější varianta, že zakázaná látka pocházela z kontaminovaného hovězího masa, které snědl v restauraci den před testem. Po důkladném posouzení důkazů a výpovědí expertů se panel jednomyslně usnesl, že Lawson prokázal, že na svém pozitivním testu nenese žádnou vinu," uvedl CAS.

Lawson si v roce 2016 vylepšil dálkařský osobní rekord na 858 centimetrů a skončil čtvrtý na olympijských hrách v Riu de Janeiro. O rok později se v Londýně dočkal první seniorské medaile z velké akce. Za vítězným Jihoafričanem Luvem Manyongou tehdy výkonem 844 cm zaostal jen o čtyři centimetry.

Reklama

Související témata: