Hlavní obsah

Nikoho jsem neznevažoval, vzkázal Bolt šéfovi MOV

CURYCH

Jamajský sprinter Usain Bolt se ohradil proti kritice předsedy Mezinárodního olympijského výboru Jacquese Rogga, který mu vytkl, že při svých triumfech v Pekingu neprokázal dostatečnou úctu k soupeřům.

Článek

"Nikdy neznevažuju ostatní závodníky. Když děláte atletiku, tak to víte. Vyhrál jsem a oslavoval to, protože po celoroční těžké dřině jsem získal to, po čem jsem toužil," řekl trojnásobný olympijský vítěz novinářům v Curychu před pátečním mítinkem Zlaté ligy.

Roggemu se nelíbilo například, že Bolt ve finále běhu na 100 metrů při vědomí jasného náskoku v závěru zpomalil, roztáhl ruce a bušil si do prsou ještě předtím, než prolétl cílovou čárou v rekordním čase 9,69 sekundy. "Rozumím legraci, jeho styl však nebyl správný. Ale je ještě mladý a stále se učí. Vím, že dříve nebo později to pochopí," uvedl šéf MOV.

Boltův trenér Glen Mills míní, že za stížnostmi na bujaré projevy radosti jamajského sprintera stojí americké televizní stanice. "Myslím, že Usainova dominance vyvolala žárlivost, protože na téhle trati obvykle dominuje jenom jedna země," rýpl si kouč do sprinterské velmoci USA, která v Pekingu vyhořela.

"Byl jsem na osmi olympiádách a viděl oslavy všeho druhu. V Soulu běžela Flo-Jo (Florence Griffithová-Joynerová) posledních dvacet metrů s rukama roztaženýma daleko před ostatními a nikdo nic neříkal. Myslím, že ty komentáře nebyly fér a nemá cenu se jimi zabývat. Byla by to ztráta času," prohlásil Mills. Na dvoustovce jeho svěřenec běžel naplno až do cíle a výsledkem byl další světový rekord 19,30 sekundy.

Reklama

Související témata: