Hlavní obsah

Zahradní souboj tyčkařů skončil remízou. Duplantis i Lavillenie naskákali za půl hodiny 180 metrů

Světový rekordman Armand Duplantis a jeho předchůdce Renaud Lavillenie se podělili o prvenství v unikátní soutěži hvězdných tyčkařů, kteří se v době koronavirové pandemie utkali na dálku. Oba ve svých zahradních sektorech zvládli během půl hodiny 36 skoků přes laťku položenou v pětimetrové výšce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zahradní souboj elitních výškařůVideo: sntv

 
Článek

Švédský talent Duplantis skákal na své tréninkové základně v Louisianě, Francouz Lavillenie má sektor u svého domu v Clermont-Ferrand. Třetí tyčkař v soutěži Sam Kendricks z USA zdolal pět metrů na zahradě v Mississippi šestadvacetkrát.

Soupeři byli propojeni prostřednictvím videa a přímý přenos na sociálních sítích na kanálu Světové atletiky sledovaly tisíce fanoušků. Zatímco dvojnásobný mistr světa Kendricks nasadil od počátku rozvážnější tempo, olympijský vítěz z Londýna 2012 Lavillenie i teprve dvacetiletý evropský šampion Duplantis potřebovali na jeden skok necelou minutu.

Duplantis letos v únoru dvakrát posunul světový rekord a výkonem 618 cm z čela historických tabulek vymazal právě Lavillenieho, který je o třináct let starší. V poločase zahradní soutěže ještě Duplantis o jeden skok vedl, zkušený Francouz ale v druhé čtvrthodině i díky kratšímu rozběhu ztrátu dohonil.

Lavillenie do rozstřelu nešel

Jejich reakce na remízu byly rozdílné. Zatímco Duplantis se s úsměvem pídil po možnosti rozhodnout duel v tříminutovém play off, unavený Lavillenie jen kroutil hlavou. "Mám toho dost, radši už nebudu riskovat," prohlásil.

Všichni se shodli, že jim závodění chybí. "Je to zvláštní, ale i při takovéhle soutěži, kdy skáču na vlastní zahradě, jsem měl podobné pocity jako na velkých šampionátech," řekl francouzský atlet. "Užil jsem si to, jen jsem si nemyslel, že to dopadne nerozhodně. Ale nevadí," doplnil Duplantis.

Kendricks by uvítal vyšší laťku. "Kdybychom skákali třeba 540, možná by to celé vypadalo jinak," konstatoval sedmadvacetiletý americký tyčkař, který měl na rozdíl od obou protivníků všechny pokusy zdařené.

Atletická federace nevyloučila, že podobný mítink uspořádá v nejbližších týdnech znovu.

Reklama

Související témata: