Hlavní obsah

Keňské atlety rušení závodů připravilo o více než miliardu korun

Nairobi

Keňští atleti vinou zastavení závodní sezony kvůli pandemii koronaviru přišli o více než pět miliard keňských šilinků (asi 1,16 miliardy korun). Odhaduje to viceprezident tamní atletické federace Barnaba Korir. Reprezentanti africké běžecké velmoci jsou úspěšní především mezi vytrvalci, ale mezinárodní mítinky na dráze ani velké silniční běhy se nyní nekonají a jejich povolení je v nedohlednu.

Foto: Zuzana Luftová

Ilustrační foto.

Článek

Řada závodníků má proto vážné finanční problémy. "Žádné závody znamenají žádné peníze. Mezinárodní cestování je omezené a nikdo neorganizuje žádnou soutěž. Atleti potřebují pomoc," řekl Korir.

Federace Světová atletika už pro tyto účely zřídila fond, ve kterém je půl milionu amerických dolarů (přes 12 milionů korun). Keňská vláda podle prezidenta atletického svazu Jacka Tuweie plánuje atletům nabídnout stipendia a záchranné balíčky, aby přežili současnou krizi.

Její dopady ale mohou trvat déle, než by se mohlo zdát. Manažer Michel Boeting, mezi jehož klienty patří řada afrických atletů včetně světového rekordmana na 800 metrů Davida Rudishy, upozornil na obtížné vyjednávání podmínek nových sponzorských smluv.

Řadě atletů vyprší kontrakty letos v září, kdy měla skončit olympijská sezona. Jejich prodloužení bývá závislé na výsledcích, ale ty je nemožné prokázat. "Nikdo neví, co se stane. Hodně kontraktů a sponzorských smluv je v naprosté nejistotě. Takže někteří atleti budou ve velmi obtížné pozici," poznamenal nizozemský manažer.

Reklama

Související témata: