Hlavní obsah

Bývalý sprinter Montgomery přiznal doping už před OH 2000

Bývalý americký atlet Tim Montgomery se v nedělním rozhovoru pro televizi HBO přiznal k tomu, že dopoval už před olympijskými hrami 2000 v Sydney. Nezaslouží si tak podle svých slov zlatou medaili ze štafety. V té době prý užíval testosteron a růstové hormony.

Článek

"Mám zlatou medaili, kterou jsem nezískal jen vlastními schopnostmi. Nechci ale upřít zásluhy někomu jinému, pouze sobě. Chtěl bych se omluvit těm, s kterými jsem ve štafetě byl, když už se to stalo," prohlásil dopingový hříšník, jenž si v současné době odpykává devítiletý trest vězení za padělání šeků a přechovávání drog.

Třiatřicetiletý atlet navíc v rozhovoru přiznal, že ještě jako student podepsal sponzorskou smlouvu s firmou Asics, což zakazují pravidla univerzitního sportu v USA.

Zbylým členům štafety bude možná medaile odebrána

Montgomery sice nebyl nikdy pozitivně testován, dostal ale dvouletý distanc za to, že byl jedním z klientů nechvalně proslulé laboratoře BALCO. V roce 2005 po vynesení trestu skončil s kariérou. Jeho světový rekord na 100 metrů (9,78 s) byl navíc anulován. "Ustlal jsem si a teď si také do toho lehnu. Proč se to tak stalo? S touto otázkou se každé ráno budím a každou noc usínám," uvedl.

Na základě jeho přiznání může nyní MOV odebrat zlaté medaile všem členům americké štafety, jak to učinil již u jejich kolegů z týmu na 4x400 metrů. Všichni vítězové čtvrtkařské štafety ze Sydney po přiznání Antonia Pettigrewa o cenný kov přišli.

Nyní by mohli o medaili přijít Montgomeryho krajané Jon Drummond, Bernard Williams, Brian Lewis, Maurice Greene a Kenneth Brokenburr. "Pokud Montgomery podváděl, měl by vystoupit a dobrovolně odevzdat medaili. Integrita sportu musí být zachována, i kdyby to znamenalo rušení výsledků a odebírání medailí," oznámil mluvčí amerického olympijského výboru Darryl Seibel.

Reklama

Související témata: