Hlavní obsah

Atletická dráha pro halový mítink v Praze je postavena

Atletická dráha, na níž se bude v Praze v O2 areně konat 26. února mezinárodní halový mítink, je připravena. Ovál v ceně téměř 30 milionů korun stojí v hangáru poblíž Velkých Popovic u Prahy, kde se na něj malují jednotlivé dráhy a dolaďují detaily. Test přímo ve vysočanské hale proběhne od 5. do 11. února.

Článek

Ovál stavěla firma Ekkl zhruba měsíc a použila povrch zvaný Conipur, který položila také na stadiÓn ve Vítkovicích pro mítink Zlatá tretra. Mírně klopená dráha je položena na hliníkové konstrukce minimálně půl metrů nad zemí, přímo pod drahou je překližka. "Má všechny parametry mezinárodní atletické federace IAAF," upozornil zástupce firmy Petr Klár.

Ředitel Mítinku světových rekordmanů Jan Železný věří, že blížící se akce bude znamenat první krok k rozvoji halové atletiky v České republice. "Je to už konkrétní předzvěst nejen mítinku, ale vůbec budoucnosti české atletiky, která by si zasloužila halové mistrovství Evropy, nebo světa," řekl v pondělí při setkání s novináři přímo v hale.

První vyzkoušel dráhu překážkář Svoboda

Kompletně připravená dráha se rozřeže na celkem 884 dílů a bude ji možné postavit kdekoliv. V O2 areně bude instalována přímo na beton a na přikrytou ledovou plochu poté, co se zasunou mobilní sedačky ve spodních řadách.

"Byla to poměrně složitá stavba se zvláštními geometrickými tvary, navíc v hale bude z každé strany ('rezerva') 12 centimetrů," upozornil na výměru dráhy Klár. Každý díl bude jedinečný, montovat dohromady je bude zhruba 60 lidí až dva dny. Dráhu vlastní společnost Zelený ostrov, provozovatel haly, peníze na její výrobu se našly ve státním rozpočtu.

Jako první se dnes po dráze cvičně proběhl překážkář Petr Svoboda, jehož souboj s olympijským vítězem Dayronem Roblesem z Kuby bude jedním z velkých taháků mítinku. Robles na stejném povrchu loni vytvořil v Ostravě světový rekord na 110 metrů. "Je to hodně měkký povrch, ale Robles na tom umí. Když budu desetinu dvě za ním, tak to bude paráda," připustil Svoboda, že světový rekordman bude nad jeho síly.

Mítink bude mít hvězdné obsazení. Novinkou je start bývalého mistra světa v běhu na 100 metrů Kima Collinse ze Svatého Kryštofa a Nevisu, pokusy o světové rekordy ohlásili Robles a Keňanka Pamela Jelimová v běhu na 1000 metrů, ženské překážky poběží olympijská vítězka Dawn Harperová, do výšky bude skákat Blanka Vlašičová, pořadatelé usilují i o start tyčkařky Jeleny Isinbajevové.

Reklama