Hlavní obsah

První mistrovský titul je doma! Běžkyně Joglová může slavit, vylepšila si i osobák

Vylepšený osobák o více než minutu a k tomu titul domácí šampionky v půlmaratonu. Co víc by si dvaatřicetiletá běžkyně Marcela Joglová mohla přát? Závod, který se konal v Kostěnicích na Pardubicku suverénně ovládla. „Konečně jsem na trati prodala to, co jsem natrénovala," konstatovala závodnice, která v minulém roce překvapila na atletickém MS, když v katarském Dauhá skončila v maratonu na 20. místě.

Foto: Ivana Roháčková

Česká vytrvalkyně Marcela Joglová.

Článek

Joglové mistrovský závod sednul. Její dosavadní maximum na trati půlmaratonu bylo 1:15:31, které dosáhla letos v únoru v Barceloně, teď se jí povedlo nejlepší výkon pořádně vylepšit. „Konečně se mi podařil čas pod hodinu a čtrnáct minut. Jsem šťastná," neskrývala spokojenost v cíli závodu běžkyně poté, co získala svůj první titul na mistrovství České republiky.

Podobně nahlížel na nedělní vystoupení i trenér Joglové Pavel Červinka. „Marcela začíná víceméně ukazovat svůj potenciál. Příprava jde dobrým směrem," pochvaloval si poté, co jeho svěřenkyně urazila půlmaraton za 1:13:48 a zlepšila svůj nejlepší osobní výkon o 103 sekund

Závod se v Kostěnicích běžel na rovinaté obrátkové trati dlouhé tři a půl kilometru, právě z obrátek měla Joglová před startem trochu obavu. „Bála jsem se jich, ale ve finále to nakonec nebylo tak hrozný," smála se mistryně republiky. Před startem tvrdila, že právě kvůli obrátkám nečeká, že padnou v závodě závratné časy, sama se pak ale výrazně zlepšila.

„Měla bych poděkovat Vendule Frintové, že se držela až k poslední obrátce. Pak se mi podařilo jí trošku cuknout, už se nechytla a já toho využila. Protáhla jsem krok a nechala tam všechno," ohlédla za závodem v Kostěnicích Joglová. „Trať byla trošku nešťastně postavená na to, aby se běžely rychlé časy, bylo tam hodně otáček," naznačil trenér vítězky, že by možná při ideálních podmínkách padl ještě lepší čas. Limit pro říjnové mistrovství světa v půlmaratonu je 1:13:30.

Joglová každopádně zvládla finiš a může slavit první mistrovský titul. Děkovala přitom fanouškům za podporu. „Když fanoušci křičí a zvlášť známí, tak mi to moc pomáhá," dodala nová česká šampionka v půlmaratonu.

Mistrovství ČR v půlmaratonu v Kostěnicích (Pardubicko):
Muži:
1. Pavlišta (Slovan Liberec) 1:05:56
2. Sádlo (Nové Město nad Metují) 1:06:49
3. Marčík (USK Praha) 1:06:52.
Ženy:
1. Joglová (HERE TO WIN) 1:13:46
2. Frintová (Olymp Praha) 1:14:08
3. Hrochová (Škoda Plzeň) 1:15:59

Reklama