Hlavní obsah

Nejbizarnější závod! Nejlepší Češi si to rozdali v hodně nezvyklém prostředí

Praha

Třikrát vyhrál halové mistrovství Evropy i světa, závodil na největších světových mítincích. Ale běžet po ploše letiště? To až do neděle čtvrtkař Pavel Maslák nezažil. „Určitě to bylo nejbizarnější prostředí, kde jsem kdy závodil,“ usmíval se 29letý atlet po exhibiční štafetě v rámci akce Runway Run na pražském letišti Václava Havla. Jak taková akce vypadala? Podívejte se v následujícím videu.

Hodně netradiční závod. Letadla nahradili na pražském letišti běžci. Jak se jim běželo po runwayi? Video: Sport.cz

 
Článek

Maraton i půlmaraton v ulicích Prahy letos padly za oběť opatřením proti koronaviru, a tak organizátoři aspoň využili slabšího provozu na letišti a oprášili dřívější myšlenku závodů na ploše, kde obvykle startují letadla. A akci ozvláštnili štafetou nejlepších českých běžců.

Čtyřčlenné týmy sestavily elitní české mílařky Kristiina Mäki a Diana Mezuliáníková. Mäki se ale kvůli těhotenství přesunula do role neběžící kapitánky. „Ještě celkem normálně trénuju, ale závody jsou pro tělo něco jiného. Takhle jsem byla ještě nervóznější, když jsem s tím nemohla nic udělat,“ líčila.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Diana Mezuliáníková na trati závodu Runway Run na Letišti Václava Havla v Praze.

Dva kilometrové a dva pětisetmetrové úseky proti sobě běželi vždy muž a žena a už v úvodu získal rozhodující náskok Jan Friš z modrého týmu Mezuliáníkové. Ta si pak jako finišmanka doběhla pro vítězství, o které ji nepřipravil ani dotahující Filip Sasínek, partner Mäki.

„Periferně jsem viděla, jak skoro zakopává nohy za hlavu, aby mě stáhl, naštěstí mi tým vytvořil dostatečný náskok,“ děkovala vedle Friše i Ladě Vondrové a Filipu Šnejdrovi.

Místo startovní pistole, která do prostoru letiště nesmí, běžce posílal na trať klakson, diváckou kulisu závodu dělali účastníci ostatních běhů pro veřejnost a kousek od cíle popojížděla letadla. „Bylo to zajímavé, většinou se tady člověk ocitne maximálně s kufry, když nastupuje do letadla,“ říkala Mäki.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Vítězný tým běžeckého závodu Runway Run, závod štafet, na Letišti Václava Havla v Praze. Nahoře zleva Jan Friš, Jakub Hofta a Filip Šnejdr, zleva dole Lada Vondrová, Diana Mezuliáníková a Anna Šimková.

„Doufám, že se podobné štafety budou běhat i na dráze nebo v ulicích měst. Běžet desetkrát za sezonu patnáctistovku je odrhovačka, tohle mě bavilo,“ pochvaloval si Sasínek, jehož v týmu vedle Masláka doplňovaly mladé běžkyně Barbora Malíková a Pavla Štoudková.

Reklama

Související témata: