Hlavní obsah

Šebrle vybojoval v sedmiboji bronz, Ptáčníková s Holušou těsně za medailemi

PAŘÍŽ

Roman Šebrle vybojoval v sedmiboji na halovém mistrovství Evropy v Paříži bronzovou medaili a zopakoval umístění z předchozího šampionátu v Turíně. Šestatřicetiletý vícebojař získal na HME svoji šestou medaili. Mistrem Evropy se stal Bělorus Andrej Kravčenko, stříbro má domácí Nadir El Fassi.

Článek

Roman Šebrle vybojoval v sedmiboji na halovém mistrovství Evropy v Paříži bronzovou medaili a zopakoval umístění z předchozího šampionátu v Turíně. Šestatřicetiletý vícebojař získal na HME svoji šestou medaili, ve sbírce má také tři tituly a jedno stříbro.

Šebrle čtvrtou medaili pro českou výpravu v hale Bercy získal v dramatické koncovce závěrečného běhu na 1000 metrů, po kterém ve svém letošním maximu 6178 bodů uhájil o tři body třetí místo před dotírajícím Nizozemcem Eelkem Sintnicolaasem. Titul získal Bělorus Andrej Kravčenko součtem 6282 bodů, stříbro má domácí Nadir El Fassi (6237).

Šebrle nastoupil do druhého dne v roli lídra, jímž byl od třetí disciplíny vrhu koulí. V čele se udržel i po šedesátce překážek, na které zaběhl svůj nejlepší čas za posledních pět let (8,08). Ve skoku o tyči už první místo přepustil Kravčenkovi, ačkoliv se vypjal k letošnímu maximu 490 cm. Navíc se k němu přiblížil Francouz El Fassi a především Sintnicolaas, který přeskočil 550 cm.

Nizozemskému atletovi nakonec nestačil k medaili ani národní rekord 6175 bodů. Šebrle o téměř 13 let mladšímu soupeři s vypětím všech sil nedovolil smazat celý původní náskok 29 bodů, protože s ním prohrál na kilometru jen o dvě sekundy. El Fassi očekávaným nejrychlejším časem v poslední disciplíně poskočil na stříbrnou pozici.

Ptáčníková a Holuša zůstali na HME těsně za medailemi

Tyčkařka Jiřina Ptáčníková obsadila na halovém mistrovství Evropy v Paříži čtvrté místo, Jakub Holuša jako poslední český finalista na 31. šampionátu doběhl na patnáctistovce pátý. Medailová bilance české výpravy v třídenních bojích v hale Bercy se tak zastavila na čísle čtyři. Zlato z francouzské metropole vezou překážkář Petr Svoboda a čtvrtkařka Denisa Rosolová, stříbro získal výškař Jaroslav Bába a bronz vícebojař Roman Šebrle.

O jeden z vrcholů šampionátu se v závěrečném dnu postaral francouzský trojskokan Teddy Tamgho, který naplnil očekávání domácího publika a zlepšil vlastní světový rekord na 17,92 metru. Jednadvacetiletý atlet přidal ve druhé sérii dnešního finále jeden centimetr k výkonu, který předvedl teprve před dvěma týdny v Aubiére. Soutěž stále pokračuje.

Oba čeští finalisté dnes neměli k medaili daleko. Ptáčníková na rozdíl od kvalifikace, kde základní i postupovou výšku zdolala až napotřetí, skákala jistě a na první pokus se přehoupla i přes 460 cm, což je v hale hodnota jejího osobního rekordu. Při pokusech o vyrovnání národního halového maxima Kateřiny Baďurové (465), za které už bylo možné získat medaili, dvakrát neuspěla a ani skok přes 470 po taktickém zvýšení nezvládla. Titul získala Polka Anna Rogowská výkonem 485 cm.

"Chybělo trochu štěstí, aby tam těch 465 zůstalo, ale jsem maximálně spokojená," řekla Ptáčníková. Pátou ženu z loňského ME v Barceloně prý nabudila česká hymna na počest slavnostního vyhlášení čtyřstovky s šampionkou Rosolovou. "Chtěla jsem medaili, ale bohužel," dodala.

Holušu dělilo od bronzu jen devět setin sekundy. V závěru měl dost sil na finiš, ale v posledním kole byl na protilehlé rovince zavřený u vnitřní dráhy a potom musel soupeře obíhat. Za čtvrtým místem zaostal o dvě setiny, šampionem se stal Španěl Manuel Olmedo.

Po závodě se Holuša zlobil, že závod protaktizoval. "Jsem zklamaný, naštve to. Bylo to rychlé, což mi moc nesedí, ale neběžel jsem ideálně. Měl jsem si do finiše držet o trochu lepší pozici. Měl jsem být víc vpředu, to byla chyba," připustil Holuša. Páté místo obsadil už potřetí - na loňském ME v Barceloně i halovém MS v Dauhá takto dokončil osmistovku. "Asi mi chybí zkušenosti, nesmím se bát to rychleji rozběhnout. Musím se z toho poučit, abych se z těch pátých míst posunul," dodal běžec, který se v létě chystá vrátit zase na svoji původní trať.

Reklama

Související témata: