Hlavní obsah

Tyčkař Balner musel se zlomeným palcem z Doněcku na operaci

PRAHA

Skokan o tyči Michal Balner musel měsíc po zranění na mítinku v Doněcku na operaci s rukou. Lékaři totiž zjistili, že měl několikrát zlomený palec, a při komplikovaném zákroku mu ho museli rozřezat a zpevnit šrouby. Aktuálně nejlepšího českého tyčkaře tak čeká dalších pět týdnů rekonvalescence.

Foto: www.topathletics.org

I přes zranění skončil tyčkař Michal Balner v Doněcku třetí a vyhrál fotoaparát, kterým se nechal zvěčnit.

Článek

Balner se zranil na halovém mítinku v Doněcku, když mu při pokusu o český rekord praskla tyč. Přitom si roztrhl dlaň levé ruky, kterou mu v ukrajinské nemocnici sešili. Ani lékaři v pražské vojenské nemocnici ve Střešovicích mu však poté ruku nezrentgenovali. "Na Ukrajině rentgen snad ani neměli," řekl ČTK tyčkař.

Vyšetření v Praze po návratu z Ukrajiny absolvoval okamžitě. "Po třech týdnech, kdy jsem už docela dost trénoval a pořád to bolelo, tak jsem se rozhodl zajet nechat si to ještě vyšetřit," uvedl Balner.

Vydal se tak z Harrachova do Vysokého nad Jizerou, kde si po rentgenu vyslechl jasný verdikt. "Hochu, zítra na operaci. To jsme tu dlouho neměli," řekl mu lékař.

Vedle roztržené kůže a poškozených šlach si totiž v Doněcku přivodil i těžkou zlomeninu palce. Za téměř měsíc mu sice srostla, ale špatně. "Takže mi to museli rozřezat a teď tam mám několik šroubů a další jizvu přes celý palec," popisoval.

Dva dny po operaci se dnes vrátil do Harrachova, týden bude pouze odpočívat a pak může opět začít s fyzickou zátěží. Na posilování a skákání ale musí pět týdnů zapomenout.

Při pohledu na halové mistrovství Evropy v Paříži zuřil, neboť k medaili stačilo 570 cm, což Balner letos v hale už skočil. "Už jsem tři týdny makal, běhal schody a posiloval, říkal jsem si, že v létě to bude dobré, a teď tohle. Jsem pořádně naštvaný," prohlásil tyčkař.

"Lékař se divil, že jsem mohl trénovat, ale mě to docela bolelo, i na dotyk. Ale myslel jsem si, že je to hodně naražené, nenapadlo mě, že to je tak dolámané," uvedl.

Zvažuje, že by podal na vojenskou nemocnici stížnost, aby k podobným případům v budoucnosti nedocházelo. Rozhodně se ale nechce soudit. "Nebudu to hrotit a hnát k soudu, i když zase nechci, aby se to nikdo nedozvěděl, protože já jsem zase na nule a budu muset začít od začátku," poznamenal Balner. "Když si vzpomenu na ty podmínky na Ukrajině a na podmínky ve Střešovicích, a vidím ten výsledek..." dodal smutně.

Reklama