Hlavní obsah

Američanka uběhla maratón v 92 letech

HONOLULU

Američanka Gladys Burrillová se stala nejstarším člověkem, který uběhl maratón. Běh v havajském Honolulu absolvovala v 92 letech. Její rekord v pondělí potvrdili zástupci Guinnessovy knihy rekordů.

Foto: ČTK/AP

Gladys Burrillová v cíli maratónu.

Článek

Burrillová se maratónu zúčastnila loni v polovině prosince. Trať dlouhou 42 kilometrů a 195 metrů zvládla za devět hodin 53 minut.

Američanka se dobrodružství nikdy nevyhýbala, v minulosti se věnovala horolezectví, jízdě na koni či túrám v poušti. Svůj první maraton běžela v roce 2004, kdy jí bylo 86 let, a ke startu ji inspiroval velkolepý ohňostroj, který viděla při zahájení maratonu v Honolulu o rok dříve.

Za sedm let uběhla Burrillová v Honolulu pět maratónů. Kvůli smrti svého manžela vynechala běh v roce 2008, o rok později závod nedokončila kvůli žaludečním potížím. Loni v prosinci ale znovu byla úspěšná a překonala tak dosavadní rekord Skotky Jenny Woodové-Allenové, která v roce 2002 dokončila londýnský maraton jako devadesátiletá.

"Je velmi důležité myslet pozitivně. Je snadné nechat se odradit," řekla Burrillová ke svému výkonu. V běhání a častých procházkách také vidí recept k dlouhému životu a ke zdraví.

Letos se Burrillová na start maratonu v Honolulu postavit nechystá, ačkoli přiznává, že pokušení je velké. Zatím ale spíš plánuje, že bude stát v cíli a povzbuzovat své přátele, kteří na trať vyběhnou.

Reklama