Hlavní obsah

Atletická hvězdička Cachová touží po hattricku: medaile, šest tisíc bodů a limit

Nový Šebrle v sukni či budoucí česká Klüftová. Tak se před čtyřmi lety psalo o sedmibojařce Kateřině Cachové. V Ostravě zrovna vyhrála mistrovství světa do 17 let, což se z českých atletů kromě ní povedlo v historii už jen Zuzaně Hejnové. Při ME do 23 let, které Ostrava hostí od čtvrtka do neděle, má Cachová na svém domácím stadiónu na co navazovat.

Foto: Sport.cz

Vícebojařka Kateřina Cachová

Článek

Jak často si vzpomenete na váš čtyři roky starý úspěch?

V poslední době docela dost, jsou to krásné vzpomínky. Jen si říkám, že jsem tehdy nebyla tak nervózní. Nikdo ani nečekal, že bych nějak extra uspěla, nemluvil o tom, teď je to horší. Všichni kolem čekají, že přijde medaile, tlak je větší.

Ale zase jste si šampionátem v domácím prostředí už jednou prošla, to může být vaší výhodou…

To je pravda. Je velký rozdíl závodit mezi lidmi, které znáte, nebo někde v cizím prostředí.

Tehdy jste říkala, že je zvláštní pocit, když vám košíky s oblečením nosí na dráze spolužáci ze školy…

Teď to bude podobné, atleti, co tu trénují, budou nosit vlajky, stavět překážky… Známých budu mít i v hledišti dost, snad přijde celkem dost lidí, propagaci má šampionát velkou.

O tu propagaci jste se přičinila i vy, stíhala jste mezi všemi autogramiádami a tiskovými konferencemi i trénovat?

To zas jo, absolvovala jsem dvě tiskovky, autogramiádu a jednu exhibici v centru, nebylo toho moc.

Není mnoho mistrů světa do 17 let, kteří se prosazují i v seniorském věku. Jak těžké byly ty čtyři roky od dorosteneckého věku pro vás?

Je dobře, že se zavedla ta kategorie do 23 let, dřív se chodilo rovnou z juniorů mezi dospělé. Mně se vloni povedlo nominovat se na mistrovství Evropy dospělých do Barcelony, tak jsem to snad zvládla.

Hodně jste se jako atletka za ty čtyři roky změnila?

Technicky jsem na tom v některých disciplínách lépe, i když koule je pořád stejná, výška a oštěp by mohly být ještě lepší… A zdravotně jsem na tom zhruba stejně jako na těch sedmnáctkách.

V poslední době vás nejvíc trápil stehenní sval. Pořád zlobí?

Ještě mi dělá problémy, pořád nejsem rozhodnutá, na kterou nohu půjdu překážky. Asi na opačnou, sice přijdu tak o 40 bodů, ale bude to rozumnější s ohledem na druhý den. Ještě se musím domluvit s trenérem.

Co by vám na šampionátu udělalo větší radost? Medaile, nebo kdybyste poprvé v kariéře překročila hranici šesti tisíc bodů?

Vypadá to, že medaile by za 6000 měla být, tak by bylo ideální, kdyby to bylo v jednom i s limitem na mistrovství světa do Tegu…

Váš trenér Michal Buzek dokonce na Youtube připravil klip o vašich největších soupeřkách. Vy je máte také tak nastudované?

Trenér ty statistiky sleduje dost, já mám také přehled, jak na tom jsou. Ale někdo ještě letos pořádně nezávodil, jiné můžou nejlepší výkon předvést právě v Ostravě…

Reklama