Hlavní obsah

Atleti se na MS 2022 mohou dostat přes stejné limity jako na OH

Praha

Světová atletika (WA) ponechala i pro mistrovství světa 2022 v Oregonu možnost kvalifikovat se splněním limitu. Vypsala požadované výkony, které jsou stejně kvalitní jako ty pro olympijské hry v Tokiu. Zásadní roli by měl hrát světový žebříček, který mezinárodní atletická federace při jeho vzniku zamýšlela jako jediné kritérium.

Foto: ČAS/Tomáš Edlman

Světová atletika ponechala i pro MS 2022 v Oregonu možnost kvalifikovat se splněním limitu (ilustrační foto)

Článek

Z toho ale prozatím sešlo a atleti mají možnost se i na vrcholnou akci roku 2022 kvalifikovat výjimečným jednorázovým výkonem. To je reálné jen pro ty nejlepší. "Limity vydávané Světovou atletikou jsou nyní velmi tvrdé (v disciplínách na dráze na úrovni finálového umístění) a národní federace v zásadě nemají prostor k jejich zmírnění," uvedl na webu Český atletický svaz.

Další cesta vede přes umístění na největších závodech. Divokou kartu dostanou obhájci světových titulů, vítězové Diamantové ligy 2021, ti nejlepší z chodecké a vícebojařské challenge a nejlepší kladiváři z Kontinentální tour. Za atlety se splněným limitem budou považováni také mistři Evropy ve vybraných disciplínách a běžci z první desítky na maratonech s platinovou známkou.

Pro každou individuální disciplínu je vypsaný optimální počet startujících. Zbývající volná místa po odečtení jinak kvalifikovaných závodníků a redukci účastníků na základě maximálního počtu z jedné země obsadí atleti podle světového žebříčku.

Jak to bude se štafetami?

Specifická situace je ve štafetách. V klasických štafetách na 4x100 a 4x400 metrů se kvalifikuje deset nejlepších týmů ze Světových štafet 2021 a dalších šest na základě výkonu. Ve smíšené čtvrtkařské štafetě postoupí ze Světových štafet dvanáct týmů a doplní se jen zbývající čtyři místa.

Pro maraton a nově zařazený chodecký závod mužů i žen na 35 kilometrů je možné plnit kvalifikační požadavky už nyní. Znamená to, že pokud někdo z českých vytrvalců a vytrvalkyň příští rok na jaře zaběhne olympijský limit, splní zároveň kritéria WA pro účast na MS 2022.

Pro běh na 10.000 metrů, chodeckou dvacítku, víceboje a štafety se otevře nominační okno letos 27. prosince. Ve většině disciplín se budou započítávat výkony od 27. června 2021. Okno se uzavře většinou 26. června 2022, pro maraton a delší chodeckou trať to bude 29. května 2022.

Reklama