Hlavní obsah

Bolt se vrátil na trůn pro Atleta roku, šampión Blake zůstal za ním. Ženám vládne Pearsonová

Jamajský sprinter Usain Bolt se stal potřetí v kariéře Atletem roku. V ženské části ankety mezinárodní federace IAAF zvítězila překážkářka Sally Pearsonová jako první zástupkyně australské atletiky v historii. Trofeje za vítězství spojené s odměnou 100 000 dolarů převzali v Monte Carlu.

Foto: Sport.cz

Australská překážkářka Sally Pearsonová a jamajský sprinter Usain Bolt při vyhlášení atletických cen v Monte Carlu.

Článek

Bolt se vrátil na trůn po loňské nevydařené sezoně, kterou mu pokazily zdravotní potíže. Letos sice kvůli diskvalifikaci za předčasný start neobhájil titul mistra světa v běhu na 100 metrů, v Tegu však vyhrál dvoustovku a ve sprinterské štafetě donesl kolík do cíle ve světovém rekordu. Prestižní cenu převzal stejně jako v letech 2008 a 2009. Před Boltem dokázal mužskou anketu třikrát vyhrát jen marocký mílař Hicham El Guerrouj v letech 2001 až 2003.

"Tahle sezona mě vážně prověřila," uvedl Bolt na tiskové konferenci před vyhlášením. "Pár závodů bylo opravdu těsných, měl jsem tam pár výkyvů a musel jsem se hodně vydat. Musel jsem na sobě tvrdě makat, takže pro mě tahle cena hodně znamená a jsem na sebe pyšný," řekl sprinter, který si až na poslední chvíli v září v Bruselu zajistil pozici jedničky v letošních tabulkách na stovce časem 9,76.

Pětadvacetiletý Jamajčan dostal v hlasování, které bylo údajně velmi těsné, přednost před dalšími finalisty ankety, svým krajanem a soupeřem Yohanem Blakem a keňským osmistovkařem Davidem Rudishou. Blake se stal po Boltově diskvalifikaci světovým šampionem na stovce a navíc v září málem ohrozil světový rekord svého tréninkového partnera na dvojnásobné trati. Na mítinku v Bruselu za ním časem 19,26 sekundy zaostal pouze o sedm setin.

Rudisha obhajoval prvenství v anketě, které si loni vysloužil dvojnásobným zlepšení světového rekordu. K němu se letos časem 1:41,33 přiblížil na 32 setin, stal se mistrem světa a za celou sezonu utrpěl jen jednu těsnou porážku.

Pětadvacetiletá Pearsonová korunovala životní sezonu suverénním triumfem na šampionátu v Tegu, kde ve finále zaběhla nejrychlejší čas za posledních 19 let. Výkonem 12,28 sekundy zaostala o sedm setin za světovým rekordem Bulharky Jordanky Donkovové z roku 1988. O neporazitelnost v letošní sezoně ji připravil pád v posledním závodu Diamantové ligy v Bruselu, po němž se musela v celkové hodnocení seriálu spokojit s druhým místem.

"Vítězství je pro mě překvapením, už jenom zařazení mezi nejlepší desítku byla velká čest," uvedla Pearsonová, jež letos vyhrála 15 ze 16 závodů. "Jsem perfekcionistka a co se týče mojí techniky, mám ještě co zlepšovat. Člověk nikdy nemůže být úplně spokojený, když nemá olympijské zlato, a to je můj cíl pro příští rok," prohlásila.

V užší nominaci na Atletku roku s Pearsonovou byly keňská vytrvalkyně Vivian Cheruiyotová, dvojnásobná mistryně světa z Tegu na 5000 a 10.000 metrů, a koulařka Valerie Adamsová z Nového Zélandu. Letos neporažená vrhačka vyhrála potřetí světový šampionát a vládla také Diamantové lize.

Reklama