Hlavní obsah

Rekord po deseti letech? Už jsem moc nevěřil, zářil český rychlík

Michal OsobaSport.czPrávo

Už byl pomalu smířený, že osobní rekord na šedesátce 6,65 s z roku 2011 pro něj zůstane nedostižnou metou. Jenže 34letý sprinter Jan Veleba na dráze nestárne. Letos ve Stromovce letité maximum vyrovnal, na mítinku Czech Indoor Gala za ním zaostal o pouhé dvě setiny. Ve videu níže uvidíte, jakou má český rychlík parádní formu.

Sprintera Jana Velebu překvapuje, na jaké časy letos má. Chtěl by nový osobák Video: Sport.cz

 
Článek

„Spíš jsem vždycky věřil, že se můžu zlepšit venku, přece jen tam jsem také silnější až v druhé půlce závodu. Ale pracoval jsem na odraze a síle, abych ukrojil co nejvíc i na startu,“ popisuje recept na zlepšení Veleba, jenž je sám sobě i trenérem.

Když se ale v Praze po dekádě konečně dostal na cifru 6,65 s, nejprve úplně nejásal. „Pocity byly smíšené,“ přiznává. Hned po doběhu totiž časomíra ukázala výkon o dvě setiny rychlejší. „Tak mě zamrzelo, když to nakonec zlepšení nebylo. Ale o pár sekund později jsem si uvědomil, jak dlouho jsem se o takový výkon pokoušel,“ popisoval.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Finále šedesátky na mítinku Czech Indoor Gala. Jan Veleba třetí zleva.

Veleba se po třicítce dostal do životní formy, na stovce předloni vyrovnal český rekord Zdeňka Stromšíka 10,16 s. „Jsem rád, že na to navazuju i v hale, už vloni to vypadalo dobře, ale těsně před mistrovstvím republiky jsem se zranil,“ připomněl.

„Posledních pár let jsem stabilnější a zdravější,“ říká Veleba, na jehož zdraví ostatně dbá i jeho manželka, lékařka atletické reprezentace Karolína Velebová.

V letošních evropských tabulkách patří české jedničce dělené osmé místo, což dává naději na úspěch při halovém mistrovství Evropy v Toruni. „Zatím se mi na velkých akcích kvalitní výkony tolik nedařily, chci to změnit,“ předsevzal si.

Třeba i boj o finále? Veleba se jen zasměje. „Přesně tyhle dotazy jsem dostával před mistrovstvím Evropy v Barceloně 2010, kam jsem jel jako český rekordman a pak vypadl v rozběhu jako poslední,“ vzpomíná. „Ale věřím, že kdybych čas na hranici osobního rekordu zaběhl v semifinále, o finále bych se pral,“ dodává.

Reklama

Související témata: