Hlavní obsah

Trojskokanka Rojasová zahájila sezonu patnáctimetrovým výkonem

Praha

Dvojnásobná mistryně světa v trojskoku Yulimar Rojasová zahájila olympijskou sezonu výkonem 15,14 metru. Na mítinku v Ibize jí k posunu na první místo letošních světových tabulek pomohl vítr do zad o maximální povolené síle dva metry za sekundu. Venezuelská atletka se za 15 metrů dostala v závodě ještě jednou, tentokrát o centimetr.

Foto: twitter:@WorldAthletics , Twitter

Venezuelská trojskokanka Yulimar Rojasová v akci na mítinku na španělském ostrově Ibiza.

Článek

"Jsem za výkon ráda, ale zároveň mě zklamaly (tři) přešlapy. Vracím se domů k tvrdé přípravě, olympiáda je za rohem a tahle sezona je pro mě extrémně důležitá," řekla pětadvacetiletá nejlepší atletka světa za minulý rok, jež bude v Tokiu usilovat o vylepšení stříbra z Ria. Vloni v únoru výkonem 15,43 vytvořila halový světový rekord a pod širým nebem je jejím maximem předloňských 15,41.

V portugalské Maie Etiopanka Gudaf Tsegayová jako první běžkyně při debutu na trati 10.000 metrů pokořila půlhodinovou hranici. Bronzová medailista z mistrovství světa v běhu na 1500 metrů dosáhla času 29:39,42 a zařadila se na páté místo historických tabulek. Teprve podruhé v historii se v jednom závodě dostaly dvě běžkyně pod 30 minut, krajanka Kalkidan Gezahegneová dosáhla času 29:50,77. Na olympiádě v Riu při světovém rekordu další Etiopanky Almaz Ayanaové (29:17,45) běžely pod půlhodiny čtyři atletky.

Koulař Ryan Crouser ve Fayetteville čtyřikrát pokořil hranici 22 metrů a nejdelším vrhem 22,69 zaostal jen o tři centimetry za letošním maximem krajana Joea Kovacse. Olympijský šampion z Ria de Janeiro zvítězil pošestnácté za sebou.

Reklama