Hlavní obsah

Češi otevřeli olympijskou bránu! Neskutečný čas, žasli. Rychlejší letos nebyl nikdo na světě

Kladno

Atraktivní olympijská novinka proběhne v Tokiu zřejmě i s českou účastí. Smíšená štafeta ve složení Patrik Šorm, Pavel Maslák, Lada Vondrová, Barbora Malíková zaběhla při mítinku Kladno hází výkon 3:14,84, který je českým rekordem a letos nejrychlejším časem na světě.

Foto: ČAS - Soňa Maléterová

Barbora Malíková, Lada Vondrová, Pavel Maslák a Patrik Šorm si minimálně hodně přiblížili start v Tokiu.

Článek

Pro české kvarteto ale bylo především podstatné, jak si povede v boji o Tokio. Z předloňského mistrovství světa a letošních Světových štafet se nominovalo třináct zemí, poslední tři místa se obsazují podle dosažených časů k 28. červnu.

A v tomto žebříčku skočili Češi rázně na první místo. Šance, že by je v příštích dvou týdnech překonaly hned tři země, je tak spíše teoretická.

„Náš čas je kvalitní, jsem docela optimista. Štafety, které by nás mohly porazit, už jsou většinou kvalifikované a moc dalších na téhle úrovni už nevidím,“ přemítal nejzkušenější člen kvarteta Maslák.

Výsledný čas překonal očekávání i samotných českých čtvrtkařů. „Věřili jsme si tak na výkon kolem 3:15,50. Tady nám pomohly i podmínky,“ chválil Šorm příznivé počasí na kladenském Sletišti.

Zvlášť oproti květnovým Světovým štafetám v polském Chořově. „Tam byla většina z nás po soustředění na Tenerife, kde bylo 35 stupňů a sluníčko, a najednou jsme přijeli do deště a 10 stupňů,“ vybavovala si Malíková.

Foto: ČAS - Soňa Maléterová

Barbora Malíková finišuje s českou smíšenou štafetou v Kladně.

„Forma stoupá, už se zase cítím být jako Lada,“ vtipkovala Vondrová, která hodlá atakovat i individuální limit 51,35 s. V Kladně jí k němu při jejím druhém nejlepším čase kariéry chyběla pouhá desetina. „Potřebuju chytit správný závod a věřím, že to klapne,“ říkala čtvrtkařka, která při smíšené štafetě spolu s ostatními hnala do cíle finišmanku Malíkovou.

„Já se dozvěděla, že půjdu čtvrtý úsek až před rozcvičením, zatím jsem ho běhala jen v ženské klubové štafetě,“ přiznávala opavská čtvrtkařka, která dlouho neměla přehled, jak si vede.

Po Tokiu Amerika

„Na mezičas jsem se nepodívala, moc jsem nevnímala, co se děje kolem, jen jsem chtěla běžet naplno. Pak jsem běžela do cíle, slyšela, jak odpočítávají sekundy, a pak viděla ten čas, přišel mi neskutečný,“ nadšeně vyprávěla dredatá čtvrtkařka.

„Jestli už se cítím jako olympionička? Ještě určitě ne. Ale doufám, že to klapne,“ věří Malíková, která po olympiádě v půlce srpna nabere směr USA, kde bude studovat.

Reklama

Související témata: