Hlavní obsah

Sprinterka Richardsonová po kauze s marihuanou nepoběží na OH ani štafetu

New York/Praha

Americká sprinterka Sha'Carri Richardsonová se po kauze s marihuanou nezúčastní olympijských her ani jako členka štafety na 4x100 metrů. Jednadvacetiletou vycházející hvězdu nenominoval do Tokia národní atletický svaz. O individuální závod na stovce, do něhož se původně kvalifikovala jako vítězka amerického šampionátu, přišla kvůli zpětné diskvalifikaci za pozitivní test na zmíněnou látku.

Foto: Kirby Lee, Reuters

Americká sprinterka Sha'Carri Richardsonová.

Článek

Richardsonová neprošla dopingovou kontrolou právě na červnovém mistrovství USA v Eugene, kde se výkonem 10,86 pasovala mezi favoritky na olympijské zlato. Chybu uznala a přijala trest na jeden měsíc s platností od 28. června. Později vysvětlila, že užitím marihuany zareagovala na smrt biologické matky a snažila se otupit své pocity.

"Její situace je pro všechny zúčastněné neuvěřitelně nešťastná. Budeme se Sha'Carri spolupracovat, nabídneme jí veškerou podporu na trati i mimo ni, aby v současnosti i v budoucnu všechny psychické výzvy dokázala překonat," uvedl americký svaz v prohlášení.

Do štafety, která byla jedinou nadějí Richardsonové na start v Tokiu, ji ale nezařadil, protože případná nominace, jež je založena primárně na výsledcích americké kvalifikace, by nebyla fér vůči ostatním atletkám. "Všichni naši sportovci jsou si rovni a musejí dodržovat aktuální antidopingový kodex. A my bychom ztratili na důvěryhodnosti, kdybychom pravidla prosazovali jen za určitých okolností," vysvětlil svaz.

Jednadvacetiletá rodačka z Texasu, která bývá kvůli své zálibě v extravagantním vzhledu přirovnávána ke sprinterské legendě Florence Griffithové-Joynerové, letos startovala i na ostravské Zlaté tretře. V dubnu se na mítinku na Floridě blýskla časem 10,72, kterým se zařadila na šesté místo historických tabulek.

Reklama