Hlavní obsah

Železný se konečně může dočkat evropského trůnu. Díky svěřenci Veselému

Sám ve své skvostné kariéře na titul mistra Evropy nikdy nedosáhl. Teď má Jan Železný šanci dosednout na kontinentální trůn v roli trenéra. Jeho svěřenec Vítězslav Veselý vstoupí do dnešní oštěpařské kvalifikace v Helsinkách v roli lídra světových tabulek.

Foto: Sport.cz

Jan Železný v Helsinkách povede Vítězslava Veselého a Petra Frydrycha.

Článek

Napadlo vás už na startu sezóny, že Vítězslav Veselý pojede do Helsinek jako lídr tabulek?Tušil jsem, že bude házet daleko. Celý rok byl zdravý, poprvé za dobu, co jsme spolu, ho nic nebolelo, takže i stabilita na trénincích byla daleko větší. Když je zdraví a chytnete se v oštěpu hned na začátku sezóny, jde to mnohem snáz.

Nastartovalo Veselého čtvrté místo na loňském mistrovství světa?Vloni byl čtvrtý, už v Pekingu prošel na své první olympiádě do finále, má víru i schopnosti. Je to dobrý závodník. Má správné sebevědomí, velkým závodem se nestresuje, chce na něm formu prodat. Je typem, který je schopný svou mentalitou uspět na velké soutěži. Bude tu pod velkým tlakem, ale je lepší, když od vás někdo něco očekává, než tady být jako outsider. I Andreas Thorkildsen s ním hodně počítá.

Myslíte, že si to o zlato rozdají oni dva?Jsou tu i další oštěpaři schopní házet daleko. Třeba Turek Avan je stabilní, Ukrajinci byli zalezlí, prý je nepouštěl svaz, ale Pjatnica hodil 86 metrů. A pokud to tady zopakuje, tak je to medaile. Ale je třeba se soustředit na sebe, ne na to, kdo bude za vámi. Andreas zatím neházel nic moc výkony, ale v sobě to má.

Letos s vámi spolupracuje i bývalý mistr světa Tero Pitämäki z Finska, budete ho koučovat i tady během šampionátu?Hlavního trenéra má tady, já mu můžu jen poradit. Pro něj to bude strašně těžká situace. Pro Finy je oštěp de facto jediná šance na medaili a on na tom není úplně dobře. Když netrefí závod, spadne na něj strašná deka a může mít problém směrem k olympiádě.

Jak jste se do Helsinek těšil vy osobně? Finsko je země oštěpu zaslíbená…Těšil jsem se, na druhou stranu se tu vždycky špatně házelo. Když se hodilo osmdesát metrů, opticky oštěp doletěl někam kousek za půlku hřiště.

Reklama