Hlavní obsah

Sprinterka Campbellová vyvázla z dopingové kauzy s napomenutím

Kingston

Jamajská sprinterská hvězda Veronica Campbellová-Brownová vyvázla ze své dopingové kauzy jen s napomenutím a od nynějška může znovu závodit. Disciplinární komise jamajského svazu verdikt v prohlášení vysvětlila tím, že jednatřicetiletá atletka sice porušila pravidla o dopingu, ale neužila zakázanou látku kvůli zvýšení výkonu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jamajská sprinterka Veronica Campbellová-Brownová ve finiši závodu na Zlaté tretře v Ostravě.

Článek

Trojnásobná olympijská vítězka Campbellová-Brownová odevzdala pozitivní vzorek v květnu na mítinku v Kingstonu. V jejím těle byla zjištěna zakázaná diuretika, která sice sama o sobě nemají povzbuzující účinky, ale mohou sloužit k maskování nedovolených podpůrných prostředků. Do vyřešení případu měla zastavenou činnost, čímž přišla o možnost obhájit v Moskvě titul mistryně světa v běhu na 200 metrů.

Zakázaná látka v krému?

Už dříve se spekulovalo, že se v jejím případě jedná o "méně závažné" provinění neúmyslného charakteru a že Campbellová-Brownová se vyhne maximálnímu trestu v podobě zastavení činnosti na dva roky. Její pozitivní test podle některých informací zavinila látka obsažená v krému, který použila k léčbě svalového zranění. Jamajská disciplinárka podle tamních médií bližší informace k případu nezveřejnila.

Campbellová-Brownová je jednou z největších atletických hvězd poslední doby. Dvojnásobná juniorská mistryně světa z roku 2000 vybojovala v seniorské kariéře sedm medailí na olympijských hrách (3-2-2) a devět na světových šampionátech (2-7-0).

Nedlouho po jejím pozitivním testu zasáhl jamajskou atletiku další skandál, poté co dopingovými testy neprošli bývalý světový rekordman v běhu na 100 metrů Asafa Powell, stříbrná olympijská medailistka ze štafety na 4x100 m Sherone Simpsonová a další tři atleti méně zvučných jmen. Projednávání tohoto případu bylo stanoveno na leden.

Reklama