Hlavní obsah

Gay po trestu za doping poběží poprvé v Lausanne

Lausanne

Americký sprinter Tyson Gay se po ročním trestu za doping vrátí k závodům 3. července na mítinku Diamantové ligy v Lausanne. Trojnásobný mistr světa z roku 2007 poběží 100 metrů a mezi jeho soupeři bude i krajan Justin Gatlin, jenž si v minulosti odpykal čtyřletý dopingový distanc.

Foto: Profimedia.cz

Americký sprinter Tyson Gay

Článek

"Lausanne vždy patřilo mezi mé oblíbené mítinky a jsem nadšený, že začnu právě tam," uvedl jednatřicetiletý Gay, jenž dostal před měsícem trest za loňský pozitivní nález na anabolický steroid testosteron. Kvůli tomu přišel o světový šampionát v Moskvě i o stříbrnou olympijskou medaili ze štafety na 4x100 m na hrách v Londýně. Distanc mu vyprší 23. června.

Mírnější trest než obvyklý dvouletý zákaz startů si vysloužil díky spolupráci při vyšetřování případu. To vyvolalo místy kritiku za nepřiměřenou shovívavost, mezinárodní antidopingová agentura WADA nicméně nyní v této souvislosti oznámila, že nebude proti rozhodnutí amerických kolegů nijak postupovat. Výše trestu je podle ní v souladu s antidopingovým kodexem.

Reklama