Hlavní obsah

Bolt prolomil mlčení. Už můžu závodit, přeje si rekordman alespoň místo ve štafetě

Kingston/Praha

Konec mlčení. Usain Bolt nastínil alespoň v minimální podobě své závodní plány, které se pro letošní sezónu kvůli zranění nohy pořádně smrskly. Ze světových atletických podniků včetně ostravské Zlaté tretry se zatím jen odhlašoval. Těšit se na něj ale mohou v Glasgowě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Usain Bolt na archivním snímku ze Zlaté tretry v Ostravě. Vypadá to, že znovu bude závodit.

Článek

Šestinásobný olympijský vítěz tvrdí, že je připraven závodit na Hrách Britského společenství, jež se konají od 23. července. Ale nebude to jeho další velké sólo. Rád by byl alespoň členem jamajské štafety na 4x100 m.

„Jsem k dipozici," oznámil Bolt na svých webových stránkách. „Nechci ale zabírat místo někomu, kdo se kvalifikuje o víkendu na stovku či dvoustovku," uvedl dále rekordman.

Na jamajskou kvalifikaci sedmadvacetiletý Bolt ještě prý není připraven. Žádá proto národní svaz o výjimku, aby ji mohl vynechat s tím, že by startoval na Hrách Commonwealthu v týmové bitvě.

Jamajské zvyklosti takové výjimky umožňují, sportovec nicméně musí prokázat svou formu ještě před samotnou soutěží. Otázkou je, jestli to striktně bude vyžadováno i u Bolta a jestli se do individuálního závodu přece jen nemůže dostat při případných zdravotních trablech některého z krajanů.

Bolt na této akci ještě nestartoval, chyběl v Melbourne v roce 2006 i o čtyři roky později v Dillí. Pořadatelé si jeho start moc přáli. Může být tahákem. Závod štafet je na programu 2. srpna.

"Usain získal medaili z každé významné události s výjimkou Her Commonwealthu. Dostane se mu neuvěřitelného přivítání," uvedl mluvčí akce. Peter Murphy.

Na víkendovém jamajském šampionátu nebude startovat ani další sprinter Asafa Powell, jemuž hrozí stopka na 18 měsíců za doping. Bývalý světový rekordman může závodit do doby, než arbitrážní soud rozhodne o jeho odvolání proti trestu, odhlásil se však kvůli žaludečním problémům. Měl by tak startovat až 5. července na Diamantové lize v Paříži. Pak začne jeho případ řešit soud.

Reklama

Související témata: