Hlavní obsah

Svobodu čeká velký návrat. Soupeř ho ani nepoznal

Curych

Poprvé od zisku zlata na halovém mistrovství Evropy v Paříži se vrací na vrcholné atletické jeviště. Během tří a půl let si překážkář Petr Svoboda prošel řadou nejrůznějších peripetií, než se ve středu opět postaví na start rozběhu při evropském šampionátu v Curychu.

Foto: Jan Kucharčík

Překážkář Petr Svoboda během mistrovství republiky v Ostravě.

Článek

Značně se proměnil překážkářský svět během doby, kdy Svobodu na dlouho odstavily zdravotní trable. Když se šel podívat na rozcvičovací stadión, moc známých tváří nepotkal. „Byli tam Francouzi i Poláci, ale nikdo, koho znám,“ vyprávěl.

Může jen překvapit

Až v hotelu, který obývá česká výprava, zahlédl Nizozemce Gregoryho Sedoka, dvaatřicetiletého Svobodova předchůdce na halovém evropském trůnu. „Strašně dlouho jsme se neviděli, nejdřív mě ani nepoznal,“ líčil český rekordman. „Bylo příjemné zase po třech a půl letech vidět někoho, kdo je starší než já a má podobné ambice, dostat se do finále,“ říká.

Nižší ambice jsou pro Svobodu další změnou oproti šampionátům před zraněním. Tuší, že s letošním nejlepším výkonem 13,50 s zatím na medailové pozice pomýšlet nemůže.

„V tom je ten návrat těžší se vším všudy, trochu se smiřovat s tou průměrností. Vždycky když jsem někam jel, cítil jsem, že můžu bojovat o nejvyšší mety,“ přiznává. „Teď jsem tu průměrnej a můžu maximálně překvapit. Je to zvláštní role, ale tohle je další boj, který si musím vybojovat,“ dodává odhodlaně.

Reklama

Související témata: