Hlavní obsah

Curyšská esa obrazem: rekordman i veteránka

Curych

Šest dnů soutěží, 47 sad medailí. Curyšský atletický šampionát přinesl v minulých dnech řadu příběhů, hrdinů i poražených. Kdo se svými výkony zapsal do historie mistrovství i paměti fanoušků?

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Famózní britský vytrvalec Mo Farah.

Článek
Fotogalerie

Daphne Schippersová. Pověrám, že vícebojaři vlastně neumějí dělat žádnou disciplínu pořádně, se dvaadvacetiletá Nizozemka může jen vysmát. Třetí sedmibojařka z loňského mistrovství světa v Moskvě si v Curychu vybrala sprint a byl z toho zlatý double. Dvoustovku zvládla za 22,03 s, což by v Moskvě stačilo na světové zlato.

Mo Farah. Získal dvě zlaté na olympiádě v Londýně, na MS v Moskvě a teď stejný kousek předvedl v Curychu. Famózní britský vytrvalec dal zapomenout na smolnou sezónu, kdy zkolaboval při půlmaratónu v New Yorku a nevyšel mu podle představ maratónský debut.

Yohann Diniz. Prudký liják, který chodce bičoval na startu jejich padesátikilometrové „vycházky" nevadil, světový rekord zdolal skoro o dvě minuty. A to se ještě před cílem zastavil a k francouzské vlajce přibral portugalskou na počest své nedávno zesnulé babičky.

Anita Wlodarcyzková. Byla v nezáviděníhodné situaci. Po dvou finálových pokusech měla dva nezdařené pokusy, hrozil jí brzký konec. Jenže místo „zajišťováku" poslala kladivo za 75 metrů a první místo už nepustila. Její výkon 78,86 m byl třetí nejlepší v historii.

Sandra Perkovičová. Nejsuverénnější triumf celého šampionátu. Chorvatská diskařka předvedla 71,08 m, což je nejdelší hod světa od roku 1992. Rozdíl mezi ní a stříbrnou Francouzkou Robertová-Michonová byl největší v historii – 5,75 metru.

Antje Möldner-Schmidtová. Skvěle zvládla závěr závodu na 3000 m př., ale mnohem důležitější byl její boj mimo dráhu. Lékaři jí diagnostikovali rakovinu lymfatických uzlin, rok nemohla trénovat ani závodit. Dokázala se ale vrátit a v neděli vybojovala evropské zlato.

Ruth Beitiaová. Šampionát byl ve znamení vyzrálých atletek. Desítku vyhrála čtyřicetiletá Britka Jo Paveyová, deset měsíců po narození svého druhého dítěte, maratónu vládla o rok mladší Francouzka Christelle Daunayová. Ale ještě větší raritou je zlatá obhajoba pětatřicetileté španělské výškařky Ruth Beitiaové. Stříbrná Ruska Kučinová je o 14 let mladší.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články