Hlavní obsah

Dálkař Juška prošel na HME do finále, z koulařů jen Prášil

Praha
Aktualizováno

Koulař Ladislav Prášil a dálkař Radek Juška si na halovém mistrovství Evropy v Praze zajistili účast v pátečních finále. Obhájce bronzu Prášil uspěl v kvalifikaci jako jediný z domácích spolufavoritů, zatímco loňský finalista mistrovství Evropy v Curychu Jan Marcell i druhý muž letošních evropských tabulek Tomáš Staněk neuspěli.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Koulař Ladislav Prášil během kvalifikačního pokusu na halovém mistrovství Evropy v atletice.

Článek
Fotogalerie

Prášil postoupil ze čtvrtého místa výkonem 20,50 metru, porazili jej pouze hlavní adept na titul Němec David Storl (21,23), Chorvat Stipe Žunič (20,67) a Lucemburčan Bob Bertemes (20,56), oba v národních rekordech.

K postupu bylo třeba atakovat dvacetimetrovou hranici a Marcellových 19,45 při jediném zdařilém vrhu z poslední série stačilo jen na patnácté místo. Staněk zcela vyhořel, pokaždé po otočce vypadl z kruhu a neměl platný pokus. Přitom při posledním vrhu dopadla koule daleko za čáru kvalifikačního limitu ve vzdálenosti 20,55.

Juška se do finále dálkařů probojoval se štěstím. V kvalifikaci skočil v první sérii 779 centimetrů a obsadil osmé místo, poslední postupové.

Jednadvacetiletý debutant na velké akci uspěl v nesmírně vyrovnané soutěži. Skočil na centimetr přesně jako Němec Alyn Camara, kterého na sedmé místo poslal lepší druhý pokus. O centimetr méně než český reprezentant předvedl Belgičan Nolf a o dva zaostal Bělorus Baryčevskij.

Koulařka Kárníková v kvalifikaci neuspěla

O Juškově účasti v bojích o medaile rozhodl i krach lídra světových tabulek Kafétiena Gomise z Francie, který po dvou přešlapech skočil jen 765 cm. Osmimetrový limit nepřekonal žádný skokan, s nejlepším výkonem postoupil Švéd Michel Tornéus (797 cm).

Juškovi atletika vrátila loňskou smůlu. Dvakrát totiž skočil na jaře 794 cm a účast na mistrovství Evropy v Curychu ho minula o jediný centimetr. Stejný díl, o který ve čtvrtek postoupil do finále.

V kvalifikaci naopak neuspěla koulařka Jana Kárníková, výkonem 15,95 skončila třináctá.

Halové mistrovství Evropy v atletice v Praze:
Kvalifikace:
Muži:
Koule:
1. Storl (Něm.) 21,23
...4. Prášil 20,50 - postoupil do finále
15. Marcell 19,45
-. Staněk (všichni ČR) bez platného pokusu - oba nepostoupili do finále.
Dálka:
1. Tornéus (Švéd.) 797
...8. Juška (ČR) 779 - postoupil do finále
Ženy:
Koule:
1. Mártonová (Maď.) 18,44
...13. Kárníková (ČR) 15,95 - nepostoupila do finále.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články