Hlavní obsah

Vloni Holušu o útok na medaili připravil ledvinový kolaps. Teď se dočkal zlaté satisfakce

Praha

Při loňském mistrovství Evropy v Curychu místo finálového útoku na medaili skončil Jakub Holuša na jednotce intenzivní péče s ledvinovým kolapsem. „Už v rozběhu vynaložil obrovské úsilí, aby postoupil časem. Po hodině mi volal, byl bílý jak stěna,“ vybavuje si trenér čerstvého halového mistra Evropy Jiří Sequent loňské trable.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jakub Holuša z ČR se zlatou medailí na HME v Praze.

Článek

Doktoři ještě zvažovali, že by Holušu do finále pustili, ale pak mu raději vystavili stopku. „On sám by chtěl, ale možná by zkolaboval,“ říká Sequent. Následovala dlouhá série vyšetření v Praze a hospitalizace, než opavský rodák dostal povolení zase zkusit běhat.

Je profík, cení si trenér

V pražské O2 areně se dočkal zlaté satisfakce. „Měl jsem na to už v Curychu, ale nebylo mi přáno. Odležel jsem si to v nemocnici, nevím díky komu, asi tomu nahoře jsem se dal do kupy a dokázal se dostat na vrchol,“ kvitoval Holuša.

Za cestu k evropskému zlatu vděčí talentu, píli i zlepšenému přístupu. „Je to profík každým coulem. Kdysi v mládí měl nějaké eskapády, ale teď je srovnaný. Ten kluk strašně chce,“ cení si Sequent.

Holuša k němu přišel před dvěma lety, když v relativně krátké době podruhé měnil kouče. „Jsem člověk, který docela přemýšlí, dělám přesně to, čemu věřím. Všude jsem získal nějaké zkušenosti, ale nejlepší samozřejmě je, když trénink vytrvalosti má systém a koncepci, tak chci u Jirky zůstat co nejdéle, protože jsme snad na dobré cestě,“ věří Holuša.

Reklama

Související témata: