Hlavní obsah

Porazit Zuzku? Myslím na jinačí cíle, hlásí Rosolová před soubojem s Hejnovou

Ostrava

Před pěti lety na Zlaté tretře ohromila triumfem na čtvrtce ve skvělém osobním rekordu 50,85 s. Teď Denisa Rosolová sní o podobně vydařeném závodu i na trati s překážkami. Její souboj se Zuzanou Hejnovou je jedním z taháků úterního mítinku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Denisa Rosolová na loňské Zlaté tretře.

Článek

Je závod z roku 2010 vaší nejhezčí vzpomínkou na Zlatou tretru?

Určitě, pořád to beru jako svůj největší atletický zážitek. Tehdy jsem takový výkon nečekala, atmosféra byla neskutečná, na to budu vzpomínat do konce života.

Před závodem jste si tehdy dala jelení steak. Držíte si tento rituál?

Rituál nemám, ale i letos jsme vyrazili před závodem na večeři. Bydlím na hotelu, přijel brácha s mamkou, kteří by mě jinak neviděli, takže předzávodní večeře zůstala.

Na místním stadiónu jste atleticky vyrostla, jak se vám líbí po rekonstrukci?

Teď se mi líbí, uvidíme, co to udělá s diváky. Když lidi stojí a mačkají se, je atmosféra asi jiná, než když budou všichni sedět, snad nebudou moc uťápnutí. Jsem i zvědavá, jak bude foukat, protože podle Strahova vím, že jak do těchto stadiónů foukne, vítr se tam všelijak točí a člověk může běžet celou čtvrtku do protivětru. Ale těším se, je to stadión světové extratřídy, už to není takový ten maličký ostravský stadiónek, kam se nacpalo možná víc lidí, než byla kapacita.

V jaké jste formě před svou první čtvrtkou překážek sezóny?

Cítím se dobře, už se těším. Jen vůbec netuším, jaký čas můžu běžet. Třístovka překážek v Sušici mi napověděla, že bych měla běžet rychle, pak jsem byla zase trošku unavená při extralize v Ostravě…

Na svém oficiálním facebooku jste vyzvala fanoušky, aby tipovali váš výkon na Zlaté tretře. Jaký čas byste si napsala vy?

To je otázka. (úsměv) Určitě by bylo super běžet pod 55 sekund, i když zatím nejrychleji jsem začínala v Eugene časem 55,11 s…

Vloni vás v přípravě hodně zbrzdily zdravotní potíže. Letos to bylo jiné?

Nějaké menší problémy jsem měla, naštěstí přípravu neohrozily. Snad jsme letos s trenérkou přišly jak na to, jak být ve skvělé formě. Doufám, že časy z tréninků budou napovídat celé sezóně. Prodám, na co mám, a budu běhat rychle. Tréninky vypadaly dobře, po dlouhé době jsem si zaběhla osobní rekord na 250 metrů. Takže myslím, že rychlá jsem, uvidíme, jak na tom budu s rychlostní vytrvalostí.

V Sušici jste na 300 metrů překážek porazila i Zuzanu Hejnovou. Velké povzbuzení?

Nebudu říkat, že ne, ale čtvrtka je o ještě o sto metrů delší. Na první dvoustovce jsem byla strašně blízko překážkám, nemohla jsem běžet rychle, rozběhla jsem se až poslední stovku. Ale byla jsem ráda, že jsem netuhla a běžela i v konci.

Je pro vás motivací porazit získat skalp mistryně světa Hejnové i v Ostravě?

Motivací je porazit všechny, určitě chci zdolat nejrychlejší ženu letos na světě, což je Jihoafričanka Nelová, takže myslím na jinačí cíle. (úsměv) Nevím, jak na tom Zuzka je, první závod je vždycky ošemetný, člověk neví, jak má běžet, na co má.

Překážky už ale běháte tři roky, cítíte se na nich jistější?

Řekla bych, že s první dvoustovkou problém nemám, tu zvládám docela často i na tréninku. Druhou půlku člověk neběhá tak často, tam se vždy ukáže. Ale věřím, že po těch třech letech bych mohla konečně běhat normálně. (úsměv) Záleží, kam až vydržím skákat překážky na svou nohu. Když mi to vychází na druhou, člověk to u mě pozná z dálky, protože strašně roztáhnu ruce.

Program a hvězdy Zlaté tretry
16.00 tyč M (Kudlička, Lisek), 16.10 koule M (Staněk, Kolašinac), 16.25 trojskok M (Taylor, Copello), 17.00 3000 m chůze (A. Drahotová), 17.55 oštěp Ž (Špotáková, Abakumovová, Obergföllová) a 400 m př. Ž (Hejnová, Rosolová), 18.00 výška M (Bondarenko, Procenko, Bába), 18.05 200 m Ž (Simpsonová, Stewartová), 18.15 1000 m M (Holuša, Kiprop, Lewandowski), 18.25 1500 m Ž (Seyaumová, Mäki), 18.45 100 m př. Ž (Nelvisová, Porterová), 19.00 100 m M (Powell, Kilty), 19.05 oštěp M (Veselý, Frydrych, Vadlejch, Pitkämäki), 19.10 5000 m M (Gebremeskel, Ibrahimov), 19.30 600 m M (Rudisha, Kszczot), 19.40 300 m M (Maslák, K. Borlée), 19.50 200 m M (Bolt).
Přímý přenos vysílá od 17 hodin ČT Sport.

Reklama