Hlavní obsah

Nechci se zbytečně vyžírat, vysvětluje koulař Staněk. Před zraněním myslel i na rekord

Praha

Snový start sezóny s osobním rekordem 21,26 m, vedení ve světových tabulkách a myšlenky na český rekord u koulaře Tomáše Staňka vystřídaly mírné rozpaky ze svalového zranění.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Koulař Tomáš Staněk během loňského halového mistrovství republiky.

Článek

Co vás potkalo za nepříjemnost?

V pondělí jsem si natrhl zezadu stehno. Asi to nebude nic hrozného, chodit můžu, modřina tam není. Je to asi důsledek nepovedeného mítinku v Karlsruhe, kde byl pomalý kruh, já to rval rukou, z toho se mi zatáhla záda a pak škublo ve svalu… Takže teď spíš budu trénovat vršek a uvidím, kdy budu fit, možná se nachystám až na mistrovství republiky.

Osobní rekord z Rochlitzu vás přitom musel navnadit, poprvé za 21 metrů…

To už byla meta pro loňskou halu, kdy jsem jednadvacítku obstřeloval. Ale nijak jsem se na ni neupínal, teď se povedla příprava a byl jsem zdravý. I když hned v prvním závodě jsem to nečekal…

Tušil jste, že vás v čele tabulek někdo vystřídá. Poláka Haratyka jste ale asi netipoval.

Fakt ne, spíš Bukowieckého, který prý v tréninku vrhal za 21 metrů. Ale bavil jsem se s dalším Polákem Szyszkowským, říkal, že všichni za rok přibrali 15 kilo, to se pak závodí…

Kolik za rok naberete vy?

Tak kilo. (úsměv) Ale já se nechci zbytečně vyžírat, aby mi zůstaly rychlost a dynamika. Spíš chci, aby mi rostly svaly, moc tuku nedělá dobře kloubům.

V českých tabulkách jste už přeskočil svého kouče Petra Stehlíka. Dobíral jste si ho?

Ještě by byl naštvanej. (úsměv) Nějak jsme to neřešili, asi se to dalo čekat, když mi na něj chyběly dva centimetry. Myslím, že i on je rád, když se mi daří.

Teď už jsou před vámi jen Ladislav Prášil a český rekordman Remigius Machura.

Je pravda, že tréninky vypadaly skvěle, až mě to samotného vyděsilo. Plány byly velké, i na ten halový rekord (21,79 m), venkovní (21,93 m) je ještě daleko. Tak uvidíme, jak to teď bude s nohou, určitě bych formu ještě chtěl prodat.

České historické tabulky
1. Remigius Machura21,93 m (1987)
2. Ladislav Prášil21,47 m (2013)
3. Tomáš Staněk21,26 m (2016)

Reklama