Hlavní obsah

Výškařka Laláková vylepšila český rekord v hale na 199 cm

Výškařka Barbora Laláková v úterý vytvořila nový český halový rekord skokem přes 199 centimetrů. Na mítinku v Banské Bystrici zaostala jen o centimetr za absolutním českým maximem Zuzany Hlavoňové. Ta byla od roku 2000 rovněž autorkou nejlepšího českého výkonu pod střechou, který měl hodnotu 198 cm.

Článek

Čtyřiadvacetileté Lalákové se rekordní zápis povedl hned na první pokus, na předchozí výšce 196 cm ale zachraňovala svoji účast v soutěži až třetím skokem. Až 201 cm bylo nad síly české reprezentantky, jež přesto nevyhrála. Rovněž národním rekordem a také na první pokus se totiž zaskvěla Chorvatka Blanka Vlašičová.

"Když jsem zvládla 196, řekla jsem si, že si zkusím 199 pro radost a hned napoprvé to vyšlo. Mám ohromnou radost, jsem šťastná," radovala se Laláková, jež se posunula na první místo v nevídaně tvrdém boji českých výškařek o dvě místa na halovém MS. Druhé zatím patří Ivě Strakové, která dnes výkonem 193 cm zaostala za svým letošním maximem o tři centimetry. Limit už dříve překonala také Romana Dubnová, ale výkon 195 cm jí v současnosti k účasti v Moskvě nestačí.

Laláková v euforii málem přeskočila i 201 cm. "Když jsem viděla fotku, tak to tam mohlo být, stačilo málo," řekla.

Slovenští diváci o něco později viděli dokonce pokusy Vlašičové o 209 cm, což by znamenalo halový světový rekord a vyrovnání absolutního. Dvaadvacetiletá vítězka už ale neuspěla, i když při posledním skoku byla velmi blízko. "Omlouvám se divákům, že jsem rekord neskočila," řekla Vlašičová publiku po pokusu, po němž se laťka poroučela k zemi až po několika sekundách váhání. V soutěži chyběla kvůli zranění čerstvá světová rekordmanka v hale Švédka Kajsa Bergqvistová.

Výsledky:
1. Vlašičová (Chorv.) 205, 2. Laláková (ČR) 199, 3. Greenová (Švéd.) 196, ...5. Dubnová 193, 6. Straková (obě ČR) 190.

Reklama