Hlavní obsah

Rada IAAF rozhoduje o budoucnosti ruské atletiky

Vídeň

Rada Mezinárodní atletické federace IAAF v pátek ve Vídni rozhoduje o nejbližší budoucnosti ruské atletiky. Ta byla loni v listopadu vyřazena z mezinárodních soutěží na základě zprávy Světové antidopingové agentury WADA o státem řízeném dopingu v zemi. Pokud trest zůstane v platnosti, bude to pravděpodobně znamenat, že olympijské hry v Riu de Janeiro budou bez ruských atletů.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Budou ruští atleti startovat na olympiádě v Riu?

Článek

Ti přitom před čtyřmi lety v Londýně byli s osmnácti medailemi druhou nejúspěšnější výpravou za Spojenými státy. Na čtyři tehdejší medailisty však již dopadl stín dopingového skandálu.

Ruští reprezentanti ještě před zasedáním rady napsali dopis prezidentovi Mezinárodního olympijského výboru Thomasi Bachovi, v němž žádají o možnost startovat v Riu. Tvrdí, že zákaz zúčastnit se her by představoval trest na principu kolektivní viny za přečiny menšiny.

V podobném duchu se vyjádřil ruský ministr sportu Vitalij Mutko v otevřeném dopise, který adresoval prezidentovi IAAF Sebastianu Coeovi. "Rusko dělá všechno pro to, aby naši atleti byli součástí čistých a poctivých her. Nevinní atleti by neměli být trestáni za dřívější prohřešky jiných. Rusko je také jedinou potrestanou zemí, přestože problém dopingu je rozšířen i daleko za našimi hranicemi," napsal Mutko.

Rusové radu ujistili, že od listopadu přijali rázná opatření, aby své pošramocené renomé napravili. Potrestali sportovce i funkcionáře, vyčistili tamní prostředí a splnili potřebná kritéria pro obnovení licence antidopingové laboratoře. "Pokud bude moci ruský tým do Ria, bude křišťálově čistý bez jakéhokoliv stínu pochybností," dušoval se Gennadij Aljošin, který je v Ruském olympijském výboru zodpovědný za kontrolu reforem v atletice.

Někteří se snažili dopingové kontrole vyhnout

Ve středu však WADA zveřejnila zprávu, podle níž se za uplynulého půl roku řada ruských sportovců pokusila vyhnout dopingové kontrole. Někteří uvedli nepravdivé informace o svém pobytu, další nedokončili soutěž nebo se těsně před startem závodů odhlásili, jen aby se dopingovým komisařům vyhnuli. S tím jim podle WADA pomáhala i ruská tajná služba, jejíž agenti komisaře zastrašovali.

Radu IAAF informoval o výsledcích zkoumání a postupu antidopingových reforem v Rusku šéf zvláštní kontrolní komise IAAF Rune Andersen z Norska. Verdikt vzejde z tajného hlasování 25 z 27 členů rady, Naváf Bin Muhammad Saúd ze Saúdské Arábie se omluvil kvůli svatbě dcery a Keňan David S. Okeyo je suspendován za účast v korupční kauze. Na 17:00 je ve Vídni naplánována tisková konference, na níž bude rozhodnutí rady zveřejněno.

Ani ponechání zákazu startovat nemusí nutně znamenat neúčast ruských atletů na hrách. Rozhodnutí rady IAAF může ještě zvrátit úterní zasedání Mezinárodního olympijského výboru, které může umožnit start atletům, kteří se neprovinili. Tato možnost se však jeví jako málo pravděpodobná. "MOV nepůjde proti rozhodnutí IAAF," tvrdí bývalý šéf WADA a dlouholetý člen MOV Kanaďan Dick Pound.

Kauza se může táhnout ještě mnohem déle, neboť zástupci Kremlu už se předem nechali slyšet, že podniknou všechny legální kroky k tomu, aby obhájili práva ruských atletů.

Reklama

Související témata: