Hlavní obsah

Tyčkařka Isinbajevová chce rozhodnutí IAAF napadnout u soudu

Dvojnásobná olympijská vítězka ve skoku o tyči Jelena Isinbajevová zvažuje možnost soudně napadnout rozhodnutí atletické federace IAAF o pokračujícím vyloučení ruských sportovců z mezinárodních soutěží. Žena, která se letos chtěla vrátit ke kariéře po mateřské dovolené, se odvolává na dodržování lidských práv.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová byla na Zlaté tretře ozdobou i vítězkou své disciplíny. Ilustrační snímek.

Článek

"Jde o porušení lidských práv. Nemohu mlčet, budu jednat. Půjdu k soudu pro lidská práva," nechala se slyšet okamžitě po vynesení verdiktu světová rekordmanka, která nikdy neměla potíže s dopingem.

Čtyřiatřicetiletá tyčkařka se příští týden zúčastní domácího šampionátu. "Takže podle tohoto rozhodnutí může být tento závod mým posledním v kariéře," dodala Isinbajevová, která vyhrála OH v letech 2004 a 2008 a v Londýně před čtyřmi lety byla třetí.

Nyní je podle svých slov v podobné situaci jako sportovci při bojkotu her v letech 1980 v Moskvě a v Los Angeles o čtyři roky později. "Plno funkcionářů IAAF rozhodlo podobně a já jsem nyní v podobné situaci," upozornila slavná ruská atletka.

USA a další západní země bojkotovaly hry v Moskvě jako protest proti invazi Ruska v Afghánistánu. O čtyři roky později nejely na protest na olympijské hry zase země východního bloku, což se týkalo i tehdejšího Československa a Sovětského svazu.

Na obou olympiádách vyhrál běh na 1500 metrů právě nynější šéf IAAF Sebastian Coe, v Moskvě však závodil nikoli jako Brit, ale jako nezávislý sportovec pod vlajkou MOV. Podobná situace může nastat i letos v případě ruských atletů.

Reklama