Hlavní obsah

Studovala Železného pokusy, pak hodila nejdál na světě. Zranění je historie, hřálo Špotákovou

Tábor

„Jako zamlada,“ smála se oštěpařka Barbora Špotáková, když dovršila svůj bleskový návrat do světové špičky po březnové zlomenině nártu. Na mistrovství republiky v Táboře hned v první sérii předvedla 66,87 m, což ji katapultovalo do čela letošních světových tabulek.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Oštěpařka Barbora Špotáková při mistrovství ČR v Táboře.

Článek
Fotogalerie

Naplnil se ideální scénář závodu?

Plán jsem měla 65 metrů, a když se povedlo 66,87, už bylo hodně těžké závodit dál. Je pravda, že takhle jsem na mistrovství republiky nikdy neladila. Jsem zpátky, už si můžu hrát s technikou, nepřemýšlím o noze, kotníky mi vůbec nezmizely. Asi i ten odpočinek mi prospěl, potvrdilo se, že vždycky je něco špatného i pro něco dobré.

Cítila jste zase tu energii z oštěpu, když jste ho odhodila?

Dlouho jsem to nezažila, jak oštěp opustí ruku, je ta energie cítit. Bylo to vlastně relativně jednoduché, hrozně dobrý pocit, jako zamlada.

Už vedete světové tabulky, čekala jste tak rychlý návrat do špičky?

Cítím se fyzicky dobře, noze věřím zase na sto procent, tak se samozřejmě se mnou počítat musí. Evidentně jsem připravená dobře, zranění je historie, už od Odložilova memoriálu, kdy jsem se druhý den probudila a o noze vůbec nevěděla. Dík patří doktoru Sinkulemu z nemocnice Na Františku, který respektoval, že jsem nechtěla nohu operovat, protože jsem věřila, že musí srůst sama. To bylo asi nejtěžší rozhodnutí.

Při závodě se zranila vaše soupeřka Petra Andrejsková, nevylekala jste se, abyste také nepřišla k újmě?

To jo. Předtím ještě jedna tyčkařka, které tekla krev z nosu, bylo to nepříjemné. Ale jinak byla v sektoru dobrá atmosféra, mistrovství republiky má něco do sebe. S Jarmilou Jurkovičovou jsme dlouholeté kolegyně vlastně už od juniorského mistrovství světa 2000, kde vyhrála.

Myslíte, že zahraniční soupeřky váš výkon vyleká?

Já myslím, že viděly rezervy, jaké jsem měla v Římě, kdy jsem házela v podstatě z chůze. Ony asi tušily, nejsou hloupé. (úsměv)

Teď už jste se plného rozběhu nebála?

V týdnu jsem házela z plného rozběhu, moc mi to nelítalo, ale byla to dobrá zkouška. Navíc jak Honzovi Železnému teď bylo padesát, sledovala jsem jeho hody, možná to bylo i tím.

Za dva týdny vám bude pětatřicet, na mistrovství Evropy v Amsterdamu tak budete moci usilovat i o veteránské rekordy…

Když jsem tu vynechávala třetí pokus, říkala jsem paní rozhodčí, že už jsem stará a unavená, tak si musím jeden hod odpočinout. (úsměv)

Letošní světové tabulky
1. Špotáková (ČR)66,87 m
2. Hussongová (Něm.)66,41 m
3. Palameikaová (Lot.)65,68 m
----
Rebryková (Rus.)67,30 m
Pozn. výkony ruských atletů jsou v tabulkách vedeny zvlášť.

Reklama

Související témata: