Hlavní obsah

Hamáčková má potíže jako Isinbajevová

PRAHA

Na soutěž, kde dosáhla svého největšího úspěchu, se vrací po pěti letech. Halová mistryně světa ve skoku o tyči z roku 2001 Pavla Hamáčková si od té doby prošla trápením se zraněnou achilovkou i velkolepým návratem v podobě bronzové medaile z loňského mistrovství světa ve finských Helsinkách.

Foto: ČTK/René Volfík

Tyčkařka Pavla Hamáčková.

Článek

Halová sezóna začala pro sedmadvacetiletou skokanku rozporuplně. Hned na prvním mítinku v polské Bydhošti překonala 440 cm, tedy výšku, která jí zajistila start v Moskvě. Jenže ještě předtím při rozcvičování si udělala výron na odrazové noze, který pak ovlivnil její následující týdny a měsíce.

"Program ženské tyčky pro mě nebyl letos ideální. Když jsem potřebovala trénovat, byly závody, a když byl čas na trénink, kvůli noze jsem nemohla," posteskne si Hamáčková. "Kdo měl někdy výron, ví, že noha se do pořádku jen tak nedá," dodává.

Jenže zarputilá svěřenkyně trenéra Patery už několikrát ukázala, že se zdravotními potížemi se poprat umí, vždyť dodnes skáče v podlepených tretrách, aby minimalizovala nárazy na achilovku, s níž měla dlouhodobé potíže. "Ale už jsem si na ně zvykla, běhám už i v normálních, ale na skákání si radši beru ty podlepené," vysvětluje.

I po výronu tak skočený limit ještě dvakrát potvrdila a v Drážďanech dokonce deset centimetrů přidala. Podle svých slov bude muset podobný výkon předvést i zítra v Moskvě, pokud si chce zaskákat i finále. "Jde do něj jen osm holek, 445 nebo 450 bude třeba," domnívá se.

Favoritka se změnila

Žádná jiná disciplína neměla před sezónou tak jasnou favoritku. Ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová letos ještě neprohrála, hned při svém prvním startu v Doněcku zlepšila halový světový rekord. V dalších startech už tak suverénní nebyla. "Chybuje víc, než dříve," všimla si Hamáčková.

Isinbajevová přešla na podzim k trenéru Petrovovi a na její technice je to znát. "Změnila se hodně. Vlastně se potýká se stejnými potížemi jako já. Obě jsme se snažily zasáhnout do tréninku, ale proces změny může znamenat nabourání zaběhnutých stereotypů, s čímž se špatně srovnává," vysvětluje česká rekordmanka.

A tak není soutěž tyčkařek zdaleka předem rozhodnutá, vždyť Polka Rogowská skočila o víkendu 480 cm. "Záleží, jak se Isinbajevová dokáže zkoncentrovat na závody, uvidíme, jestli nesáhne po staré technice," dodává Hamáčková.

Na pokoji asi sama

Atletka pražské Dukly nechce před vrcholem sezóny podcenit ani sebemenší drobnost. A tak si do Ruska bere i přístroj na bázi psychowalkmanu, který zlepšuje koncentraci. Osvědčil se jí už vloni na halovém evropském šampionátu v Madridu, kde si ho s trojskokankou Kašpárkovou pochvalovaly.

"Už jsem Šárce volala a znova mi potvrdila, že to pomáhá. Máme tu jeden v tréninkové skupině, tak si ho beru s sebou. Měla jsem teď trochu problémy se na závod nahecovat, snad mi pomůže," věří skokanka. Kašpárková, s níž ve Španělsku sdílela pokoj, už se s velkou atletikou rozloučila, Hamáčkové velké kamarádky Věry Cechlové-Pospíšilové, se kterou bydlela v létě v Helsinkách, se jako diskařky halové šampionáty netýkají. "Asi budu v Moskvě na pokoji sama, ale mně to vůbec nevadí," říká.

S atletikou už procestovala téměř celý svět, do Ruska ale včera zamířila poprvé. A tak by se ráda po Moskvě i trochu prošla. "Snad poprvé máme v hale finále v sobotu, takže by pak mohl být čas si město prohlédnout," doufá Hamáčková.

Reklama