Hlavní obsah

Nepereme se, ale každý z nás chce být nejlepší, říká oštěpař Vadlejch o Železného skupině

Praha

Nejlepší sezóna. Účast v olympijském finále v Riu i mistrovství Evropy v Amsterdamu. A jako třešinka na dortu vítězství v Diamantové lize, které znamená jistotu účasti na srpnovém světovém šampionátu v Londýně. Šestadvacetiletý oštěpař Jakub Vadlejch se už k úspěšné sezóně neohlíží. „Je to minulost. Začínáme od nuly. Přede mnou jsou další výzvy,“ říkal přesvědčivě před odletem na čtrnáctidenní soustředění na Kanárské ostrovy.

Oštěpaři před novou sezonouVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Podzim ale nebyl tak ideální. „Měl jsem problémy s kolenem, ale už se snažím dohnat manko. Zdraví je základní podmínka pro dobrou přípravu a úspěšné závodění," přiznal. O tom, na co se v přípravě soustředí, má naprosto jasno. „Samozřejmě pracuji na technice, to je asi nekonečné, ale čím víc mám hodů, tím je to lepší a oštěp mi létá dál. A také chci zrychlit rozběh, patřím spíš k pomalejším oštěpařům," prozradil.

K přípravě má Vadlejch na rozdíl od většiny sportovců kladný vztah. „Rád si dávám pořádně do těla. Zejména příprava v teple mi vyhovuje, je dobrá pro moje koleno a klouby obecně, takže příprava v prosinci na Kanárech a v únoru v jižní Africe je pro mne ideální," liboval si.

Limitem pro něj je, co zvládne tělo

Jako jediný z kvarteta trenéra Jana Železného má jistou účast na mistrovství světa. Vítězslav Veselý, Petr Frydrych a Jaroslav Jílek se musí poprat s limitem 83 metrů. Postoupit ale mohou všichni čtyři. „Bude to poprvé, vždycky musel jeden z nás zůstat doma. Věřím, že to kluci zvládnou. Pro mne jistota účasti znamená jediné. Nebudu pod takovým tlakem, ale já neházím kvůli limitům. Jediným limitem pro mne je moje tělo, chci ze sebe dostat maximum, jít až na hranu," zdůraznil Vadlejch. Velký křišťálový diamant, trofej za vítězství v prestižní soutěži, je sice nejcennějším kouskem do sbírky, ale...

„Nemám těch trofejí tak moc a zatím na ně ani nemám vyhrazené místo, takže jsou ve skříni," pravil s úsměvem. „Když se na ten diamant podívám, vybaví se mi závod v Curychu. Před ním jsem neměl nic jistého, o celkovém triumfu jsem ani nepřemýšlel a nakonec z toho byl životní úspěch. Obrovská radost, nádherné emoce. Kvůli těm okamžikům sport děláme," zasnil se letos nejúspěšnější český oštěpař.

Jan Železný má nejsilnější oštěpařskou skupinu na světě. Všichni čtyři patří do světové špičky. Každý z nich je velkou individualitou, a ty se kolikrát těžko kočírují... „Nepereme se. Na závodech jsme soupeři, to beru kluky stejně jako ty zahraniční borce. V tréninku si ale pomáháme, ženeme se navzájem dopředu. Jsme opravdu kamarádi, kteří si fandí, zajdou spolu na pivo, užívají si legraci a tím, že se každý z nás snaží být nejlepší, se posouváme dál," zdůraznil nejmladší ze Železného čtyř mušketýrů Vadlejch.

Reklama

Související témata: