Hlavní obsah

Oštěpař Železný opouštěl Afriku bez nostalgie

PRAHA

Podobně jako každý rok se oštěpař Jan Železný vrátil z jarního soustředění v Jihoafrické republice. Přesto to bylo letos jiné - do Afriky jel jako atlet naposledy. "Nostalgie? Ne, to ne," odmítal, že by ho myšlenky na konec zaměstnávaly příliš. Poslední sezónu oficiálně oznámil těsně před odletem do Potchefstroomu, víc prý o konci nepřemýšlel.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jan Železný s manželkou a dcerou.

Článek

"Asi to na mě padne, až skončím. Bude to smutné, protože člověk je zvyklý dvacet let něco dělat, být pánem svého času, a to se teď změní. Ale zároveň se těším na něco nového," vzhlížel k týdnům a měsícům po skončení letošní sezóny.

Po návratu v něm ale převládala spokojenost ze zvládnutého soustředění. Stihl všechno, co si naplánoval, drželo i zdraví. "Nejprve jsem měl trochu obavy, byl jsem na nohu opatrný, ale hodně se to zlepšilo," liboval si oštěpař, jenž většinu loňské sezóny po operaci achilovky vynechal. "Jasně že jsem občas cítil třeba záda, ale to je ve čtyřiceti letech asi normální," pousmál se.

Se svým atletickým náčiním už do Afriky nezamíří, ale jeho poslední návštěva "černého" kontinentu to určitě nebyla. "Mám to tam strašně rád. Nevím, jestli příští rok, ale určitě tam ještě pojedu. Když to půjde, tak třeba se svými svěřenci," potvrdil, že v jeho plánech figuruje trenérská práce.

Byl na lví farmě

V Africe se letos příliš nedostalo na jeho oblíbený rybolov. "Byl jsem na rybách mnohem méně. Chtěl jsem se co nejlépe připravit, navíc po večerech pršelo a řeka stoupala, takže by se chytalo špatně," vyprávěl. Během volna se stihl jen podívat do jednoho národního parku a na lví farmu. "Na to, že jsem v Africe strávil v součtu asi tři roky, ji moc neznám," přiznal.

Z tréninkových ukazatelů nechtěl dělat závěry. "Já v tréninku nikdy neházel daleko, devadesát metrů jsem přehodil snad jen čtyřikrát. Teď toho můžu spoustu navykládat, ale všechno ukážou až závody. Šance na devadesátku tam pořád je," věřil.

První část jeho rozlučkové sezóny už má jasné kontury. Začne 12. 5. v katarské Dauhá, pak ho čeká Zlatá tretra a domluvený už je i start ve finském Kuortane. Železný se těší zejména na svůj oblíbený mítink do Ostravy, kde chystá stylovou rozlučku: každému fanouškovi koupí pivo. "Jen nevím, jestli v lahvi, nebo točené," přemítal s úsměvem.

Proti Makarovovi

Už zná jméno jednoho soupeře, s nímž se 30. května ve Vítkovicích střetne -Rus Sergej Makarov. "Je to špičkový oštěpař, který podle mě nevyužil veškerý svůj potenciál," zhodnotil jej Železný. Oštěp bude jedním z hlavních bodů programu Tretry, začne jako poslední technická disciplína a zakončen by měl být Železného čestným kolečkem.

Vrcholem sezóny bude srpnové mistrovství Evropy - jediná velká akce, kterou Železný dosud ve své kariéře nevyhrál. Jeho poslední pokus před čtyřmi lety v Mnichově skončil fiaskem - ve finále byl bez platného pokusu poslední.

"To byl snad můj nejhorší závod, co pamatuju. Už po rozcvičení jsem věděl, že to bude špatné," vybavoval si. V Göteborgu bude mít poslední šanci si bilanci z evropských šampionátů vylepšit.

Reklama