Hlavní obsah

Pražský maratón poběží i tři bývalí vítězové

Tři bývalí vítězové budou na startu nedělního dvanáctého ročníku Pražského mezinárodního maratónu. Nejrychlejší muž z roku 2005 Stephen Cheptot z Keni, Ruska Alina Ivanová, jež vyhrála před šesti lety, a vítězka z roku 2004 Leila Amanová z Etiopie budou patřit k favoritům i letos.

Foto: PIM

Ilustrační foto

Článek

Cheptotův osobní rekord má hodnotu 2:07:59 hodiny a pořadatelé si od jeho startu slibují překonání rekordu. Ten drží od roku 1998 jeho krajan Elijah Lagat (2:08:52). Tempo mu pomohou držet zřejmě Keňané David Kiptarus a Noah Kibwambok. "Věříme v traťový rekord," řekl dnes na tiskové konferenci sportovní ředitel závodu Paolo Ottone.

Stejný počin by mohla mezi ženami předvést bývalá chodkyně Alina Ivanovová, jejíž maximum je o 59 sekund lepší než rekordní čas Italky Maury Viceconteové z roku 2001 (2:26:33). Soupeřkami jí budou vedle Ammanové další Keňanka Caroline Chepkorirová. Chybět bude ale její krajanka Mary Ptikanyová. "Nedostala vízum," uvedl Ottone. Ivanovovou "proslavila" diskvalifikace po vítězství v chůzi na 10 km na olympiádě v Barceloně.

Trať bude jiná

Novinkou je změna trati, kterou pořadatelé protáhli do Karlína. "Chceme, aby se běhalo co nejvíce v centru," prohlásil Ottone. Přes neoblíbené kostky na Karlově mostě se poběží krátce po startu, nikoliv před cílem, jak tomu bylo v minulých letech.

Závod bude podesáté rovněž mistrovstvím České republiky, při kterém se bude možné kvalifikovat na mistrovství Evropy do Göteborgu. Muži musejí zvládnout maraton alespoň za 2:16:50, ženský limit má hodnotu 2:36:50. Pokoušet se o kritérium bude zejména Pavel Novák, který již letos v Padově zaběhl slibný čas 2:17:48.

Na startu se objeví čtyřnásobný mistr republiky v maratonu Jan Bláha, Pavel Faschingbauer, Jiří Wallenfels či Ivana Martincová. Chybí Róbert Štefko, jenž se letos soustředí na závody na dráze, či Anna Pichrtová a Petra Kamínková, která se vracejí k závodům po zranění.

Víkend bude rozdělený do dvou dnů

Maratónský víkend bude poprvé v historii rozdělen do dvou dnů. Všechny ostatní závody se budou konat netradičně již v sobotu, v neděli je na programu pouze maratón. Doprovodný program tvoří Městský běh na 8 km, Rodinný běh na poloviční trati a dva závody na in-line bruslích na 5 a 15 kilometrů. V sobotu se očekává přes 10 000 aktivních běžců.

K maratónu je přihlášeno přes 4000 závodníků. Vítěz dostane 16 000 eur a nejrychlejší žena bude bohatší o 7000 eur. Ještě desátý maratónec obdrží finanční odměnu, bonusy jsou vypsány také za traťové rekordy a za kvalitní časy.

Reklama

Související témata: