Hlavní obsah

Oživovač mrtvol nakopl Svobodu. Už zase zažívá pocity, které mu chyběly

Michal OsobaPrávo

Sedmé místo v letošních evropských tabulkách, čas 7,57 sekundy. Jakoby se překážkář Petr Svoboda vrátil ve své kariéře o šest let zpátky do doby před vážnými zdravotními trably, kdy v hale vládl celé Evropě. Svěřenec Daniela Hejreta tak směrem k halovému kontinentálnímu šampionátu v Bělehradě opět může oprávněně pomýšlet na medailový útok.

Petr Svoboda o změnách v přípravěVideo: Sport.cz

 
Článek

Petr Svoboda o překonání osobního rekordu

Petr Svoboda o HME

Petr Svoboda o možné nové kariéře

Došlo vám minulý týden v polské Lodži, že tak rychlou šedesátku překážek jste běžel naposledy při zisku titulu halového mistra Evropy v Paříži 2011?

Taky jsem se hodně radoval. Ale pořádně mi to došlo, až když jsem seděl na dopingu, přišla pořádná euforie, já chtěl pořád někomu volat a radovat se, ale musel jsem tam sedět. Přitom v závodě bylo strašně rezerv, na startu jsem malinko přepadával, a když jsem se vracel zpátky, tak vystřelili, a já ztratil skoro půl metru.

Je podle vás reálné, abyste ještě atakoval i své osobní rekordy?

Doktor Müller-Wohlfahrt, u něhož jsem si léčil nohu, mi říkal: Petře, já bych se tvého návratu vůbec nebál. Tělo sedělo tři a půl roku na zadku, každý den jsi rehabilitoval… Je pravda, že třeba s koleny potíže nemám a na to, kolik let dělám sport, bych čekal horší problémy. Kdybych tomu nevěřil, už bych to zabalil.

Z olympiády v Riu jste po nepovedeném semifinále odjížděl zklamaný, bylo složité opět najít chuť a motivaci?

To je práce mého trenéra. Říkal mi, že na olympiádu jsme v podstatě netrénovali, jen tak šeptali, protože jsem byl pořád zraněný. A teď to teprve přijde. Skoro jsem neměl pauzu, od září jsme trénovali a stalo se to, co řekl. Až jsem byl udivený. Když jsem předtím seděl doma a chtěli mi amputovat nohu, tak mi atletika tak strašně chyběla, že mám problém se s ní rozloučit. Miluju atletiku, miluju pocit, kdy jsem na startu a vím, že to ve mně je. Tohle mi strašně chybělo a doufám, že to dovedu v Bělehradě prodat.

Co by to znamenalo?

Minimum je dostat se do finále, tam už favorit není jasný. Časy kolem 7,60 mívaly bronz, někdy i stříbro. Teď mám 7,57 a věřím, že na mistrovství republiky se v sobotu ještě zlepším.

S trenérem Hejretem jste se dali dohromady vloni. Teď už víte, co na toho druhého platí?

Oťukali jsme se, vím, co od něho můžu čekat, on ví, co čekat od mého těla. A když mě něco bolí, má připravený alternativní trénink, který dostačuje k tomu, abych byl připravený. To je pro mě nové… Ale on mi hodně věří. Když chce někoho trénovat, tak z něj chce udělat toho nejlepšího. Taky mu prý říkají Oživovač mrtvol. (úsměv)

Dvořák vidí deset adeptů
Jednadvacítka českých atletů ví, že víkendovým republikovým šampionátem pro ně sezóna nekončí a příští týden poletí do Bělehradu na halové mistrovství Evropy. Šéftrenér Tomáš Dvořák věří, že poslední šanci k nominaci v pražské Stromovce ještě několik atletů využije. „Vidím tak deset adeptů, věřím, že aspoň půlka klapne,“ přeje si.Kromě koulaře Tomáš Staňka, jenž si dává dohromady pochroumané tříslo, se na šampionátu představí kompletní česká elita, která v hale závodí. Elitní čtvrtkaři Pavel Maslák a Zuzana Hejnová si otestují rychlost na poloviční trati. ČT sport vysílá přímé přenosy v sobotu od 15.15 do 16.25 a v neděli od 15.40 do 16.25.

Reklama