Hlavní obsah

Daňkův memoriál vyhrál litevský diskař Alekna

TURNOV

Litevec Virgilius Alekna popáté vyhrál Memoriál Ludvíka Daňka v hodu diskem v Turnově. Olympijský vítěz a mistr světa prokázal vyrovnanou výkonnost a při úterním osmém ročníku poslal dvoukilové náčiní do vzdálenosti 68,05 metru. Výkon nejvyšší světové úrovně je přitom jeho letošním až čtvrtým nejdelším hodem.

Článek

Druhý skončil za Aleknou stejně jako na olympiádě v Aténách Maďar Zoltán Kövágó (64,97), třetí místo obsadil pětinásobný mistr světa Lars Riedel. Legendární německý diskař byl v Turnově již popáté, ale nevyhrál zatím ani jednou. Až čtvrtý byl vedoucí muž letošních světových tabulek Litevec Aleksander Tammert, který v tomto roce jako jediný už překonal sedmdesátimetrovou hranici.

"Nebylo to špatné, ale nešla mi síla z nohou do disku. Jinak bych hodil přes sedmdesát," řekl po vítězství Alekna, který pohár za první místo nechal v Turnově s tím, že ho na další mítink v neděli do amerického Eugene nepoveze a přijede si pro něj do Turnova opět za rok.

Devětatřicetiletý veterán Riedel už dokázal v letošní sezoně poslat disk do vzdálenosti 69,38 metru, v Turnově hodil 63,77 metru. "Asi už stárnu, takové výkyvy," komentoval s úsměvem i dnešní nevydařené hody, které sotva přeletěly padesát metrů.

Ton splnil limit

Od organizátorů nicméně dostal za věrnost stejnou cenu jako vítěz. "Ale já přijedu i za rok," slíbil a odkvačil si vychutnat tradiční pečené sele. Příští rok prý v Turnově nebude chybět a na MS v Ósace ukončí kariéru.

Třetí největší mítink v České republice přinesl i splněný limit na mistrovství Evropy v Göteborgu. Postaral se o něj výškař Svatoslav Ton, který překonal laťku na 227 centimetrech a porazil olympijského vítěze ze Sydney Sergeje Kljugina. Ten skočil o tři centimetry méně.

Technika nebyla ideální

"Určitě jsem rád za limit, ale technika nebyla vůbec ideální," řekl novinářům Ton. O kritérium na ME se pokoušela také tyčkařka Pavla Hamáčková, ale na výšce 430 cm neuspěla. Kvalitní skok přes 193 cm a sedmý světový výkon sezóny předvedla výškařka Barbora Laláková.

Formu před víkendovým vícebojem v Götzisu testoval v hodu diskem (47,13) a vrhu koulí (15,68) Roman Šebrle. "Nebylo to špatné, disk si dovolím tvrdit, že je dokonce velmi dobrý," uvedl vícebojař, který se před dvěma týdny potýkal se zraněním stehenního svalu, ale ujistil, že do Götzisu pojede.

Výsledky:
Disk - Memoriál Ludvíka Daňka: 1. Alekna (Lit.) 68,05, 2. Kövágó (Maď.) 64,97, 3. Riedel (Něm.) 63,77, 4. Tammert (Est.) 62,33, 5. Máté (Maď.) 59,56, 6. Malina (Olymp Praha) 57,91.
Další výsledky:
Muži: 100 m: 1. Vojtík (Olymp Praha) 10,49, 400 m př.: 1. Daněk (Olymp Praha) 51,22, výška: 1. Ton (Dukla Praha) 227, 2. Kljugin (Rus.) 224, dálka: 1. Voves (Dukla Praha) 722, tyč: 1. Ptáček (Dukla Praha) 530, koule: 1. Machura (Sparta Praha) 19,10.
Ženy - 100 m: výška: 1. Laláková (USK Praha) 193, tyč: 1. Hamáčková (Dukla Praha) 420, oštěp: 1. Špotáková (Dukla Praha) 62,01.

Reklama