Hlavní obsah

Zlaté tretře ublížilo chladné počasí

OSTRAVA

Plný elitních výkonů i kuriózních momentů byl úterní největší český atletický mítink Zlatá tretra. Promrzlých 10 350 diváků v Ostravě vidělo dva nejlepší výkony roku (Keňanka Jepletingová na 3000 m a ruská diskařka Sadovová) a další vyrovnaný zásluhou chorvatské výškařky Vlašičové i šest českých limitů pro mistrovství Evropy (Brejchová, Vojtík, Hamáčková, Baďurová, Seidlová, Hejnová).

Článek

Úspěšných útoků na čelní místa světových tabulek mohlo být více, jenže opět bylo počasí proti. Loni Tretra propršela, letos teplota klesla na 7 stupňů, navíc chvílemi foukal ostrý vítr. "Přitom jsme mítink oproti loňsku posunuli," posteskl si manažer Tretry Alfonz Juck.

Ostravský mítink přinesl i několik přehmatů závodníků a rozhodčích. Na stovce se dlouho mohl těšit z limitu pro ME juniorský sprinter Veleba, než mu čas opravili, na stýplu se Keňan Koech radoval z triumfu o kolo dříve. "Rozhodčí mu na tabuli ukázali nesprávný počet zbývajících kol," přiznal mluvčí mítinku Karel Tejkal. Spíše tragikomická byla radost Keňana Ebuji, který na hladké trojce finišoval o dvě stě metrů dříve.

Příští ročník bude mít motto: "Představujeme mistry světa". Jednak by se měli představit favorité seniorského šampionátu v japonské Ósace, ale také talenti, které za rok čeká v Ostravě mistrovství světa do 17 let. Mezi hvězdy, o které manažer Juck usiluje, patří i fenomenální ruská tyčkařka Isinbajevová. "Chtěli jsme ji i letos, ale nechtěla začínat sezónu tak brzy. Za rok to opět zkusíme i přes Sergeje Bubku," plánuje manažer.

Momentálně nejsledovanější je boj o nejrychlejšího muže planety. Dostat do Ostravy duel Powell-Gatlin je asi nereálné. "To si může dovolit mítink v Aténách, výdaje by dosahovaly až miliónu dolarů. Ale s Powellem máme dobré vztahy, chceme, aby přijel," doplnil Juck.

Reklama